Avelsnyheter
4 mars 2017 08:30

Connemarasällskapet tror på snabb lösning

På måndag ska Jordbruksverket få nya papper från Connemarasällskapet. ”Det handlar inte om några stora justeringar för att Connemarasällskapet ska få tillbaka sin auktorisation”, säger sällskapets juridiska ombud Per Ņberg.

Connemarasällskapet tror på snabb lösning
Connemarasällskapets juridiska ombud Per Åberg var optimistisk efter mötet med Jordbruksverket (arkivbild).

På fredagseftermiddagen träffades Svenska Connemarasällskapet och Jordbruksverket, efter Jordbruksverkets beslut 21 februari om att sällskapet inte längre är godkänt som avelsorganisation, och därmed inte får utfärda hästpass eller göra tilläggsregistreringar.


David Slottner. Foto: Jordbruksverket.

Att en avelsorganisation förlorar sitt godkännande har aldrig hänt förut, och David Slottner framhåller att Jordbruksverket har gett Connemarasällskapet flera möjligheter att rätta till bristerna i deras plan och riktlinjer.

David Slottner säger också att avelsorganisationer inte är en nödvändig förutsättning för att verksamheten med hästpass ska löpa.
− Det är statens ansvar att systemet fungerar, och alla hästar kan få ett pass, som hästdjur för avel och produktion via Svenska Hästavelsförbundet eller SAAHR, utan att hästen förs in i en stambok. Ett annat sätt är att registrera hästen i en rasförening i ett annat land och sedan tilläggsregistrera hästen hos Svenska Hästavelsförbundet eller SAAHR.

Efter mötet var Per Åberg, juridiskt ombud för Svenska Connemarasällskapet, mycket optimistisk.
− Vi hade ett jättebra möte och båda parter är intresserade av en lösning. De har talat förbi varandra tidigare, och enligt min bild har det varit problem med kommunikationen från båda håll, säger Per Åberg.

Svenska Connemarasällskapet har jobbat med plan och riktlinjer i mer än ett års tid utan att få dem godkända.
Borde de ha sökt hjälp tidigare?
− Sett i efterhand hade det uppenbarligen varit bra. Men det som återstår är några formuleringar som ska vara tydliga, och det är inget stort arbete att få det i ordning. Jag räknar med att nya plan och riktlinjer finns hos Jordbruksverket på måndag.
− Jag hoppas att det här är en ickefråga om en vecka, säger Per Åberg, som är väl bevandrad i lagstiftningen kring avelsfrågor och hästpass, eftersom han sedan 20 år är ordförande i Svenska Hästavelsförbundets besvärsnämnd, som hanterar överklaganden gällande pass, registrerings- och avelsvärderingsärenden.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden