Avelsnyheter
3 mars 2017 08:23

Connemarasällskapet ute i kylan

Svenska Connemarasällskapet har förlorat sin rätt att vara avelsorganisation. I beslutet skriver Jordbruksverket att organisationen saknar kompetens och har oförmåga att åtgärda påtalade brister.

Connemarasällskapet ute i kylan
Svenska Connemarasällskapet har inte längre rätt att utfärda pass eller tilläggsregistreringar. (bilden på connemarorna i Clifden har inget samband med artikeln)

Sedan den 21 februari har Svenska Connemarasällskapet inte längre rätt att utfärda pass eller tilläggsregistreringar. Beslutet från Jordbruksverket gäller med omedelbar verkan, även om det överklagas.

Bakgrunden är att Connemarasällskapet har misslyckats med att skriva nya plan- och riktlinjer anpassade till de nya reglerna om hästpass som infördes 1 januari 2016. Jordbruksverkets beslut skildrar hur Connemarasällskapet gång på gång har uppmanats av Jordbruksverket att följa regelverket, men ändå inte gjort det.

I över ett års tid har kommunikationen pågått, utan resultat. Bland annat har avelsföreningen hänvisat till ett reglemente i sina plan och riktlinjer, men när Jordbruksverket frågat efter det reglementet har svaret blivit att det ska skrivas sedan, när plan och riktlinjerna är godkända.

Connemarasällskapet går också emot moderstamboken på en punkt, och det är ett brott mot reglerna.

Jordbruksverket skriver i sitt beslut om ”oförmåga att uppdatera och åtgärda påtalade brister”, och att föreningen inte har förmått visa att de uppfyller kraven för en avelsförening.

Enligt uppgift till tidningen Ridsport ska Connemarasällskapet träffa representanter för Jordbruksverket i dag fredag. Vi har sökt ordföranden för Connemarasällskapet. Han hänvisar till vice ordföranden, som inte har gått att nå.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden