Avelsnyheter
26 april 2017 10:58

Nytt nej – connemaraförening fortsatt ute i kylan

Sverige saknar just nu en avelsorganisation för connemaraponnyer. Jordbruksverket har åter sagt nej till Svenska Connemarasällskapet, och underkänt sällskapets inskickade plan och riktlinjer. Det betyder att connemaraponnyer inte kan registreras som renrasiga ponnyer i Sverige just nu.

Nytt nej – connemaraförening fortsatt ute i kylan
Getty Images/iStockphoto

Den 21 februari fattade Jordbruksverket det första beslutet om att avslå ansökan från Svenska Connemarasällskapet, efter att organisationen inte lyckats fylla Jordbruksverkets krav angående de nya plan och riktlinjerna.

Connemarasällskapet har sedan dess arbetat om sin ansökan, men det hjälpte inte. Jordbruksverket har nu än en gång sagt nej.

Därmed har Sverige just nu ingen avelsorganisation för connemara.

Andra alternativ
Den som vill ha ett hästpass eller tilläggsregistrering gällande en connemaraponny får därmed vända sig till Svenska Hästavelsförbundet eller SAAHR som kan göra ett pass, men hästen blir då inte registrerad som connemara.
−Man kan registrera sin connemara i en avelsorganisation i ett annat land, men måste då fortfarande göra en tilläggsregistrering hos exempelvis SH, säger Madeleine Beckman, vice ordförande i Connemarasällskapet.

Några premieringar eller avelsvärderingar kan inte heller genomföras i nuläget.

Många brister
Jordbruksverket räknar upp en lång rad med brister i Connemarasällskapets plan och riktlinjer. En återkommande kritik är att logiken brister, och att olika skrivningar krockar med varandra. Jordbruksverkets slutsats är att Connemarasällskapet inte har visat att de har den kompetens som krävs för att vara avelsorganisation.

David Slottner, handläggare på enheten för häst, fjäderfä och vilt på Jordbruksverket, beklagar att det blivit så här.
−Vi vill verkligen att organisationerna ska visa att de kan sköta sina uppgifter som avelsorganisationer, och vi räknade inte med att någon skulle misslyckas.
Connemarasällskapet kan nu antingen överklaga Jordbruksverkets beslut till förvaltningsrätten eller utarbeta ett nytt förslag till plan och riktlinjer. Oavsett vad sällskapet väljer är det en process som kan ta månader.

”Förstår inte”
Madeleine Beckman i Svenska Connemarasällskapet är förvånad över Jordbruksverkets hantering av Connemarasällskapets ansökan.
−Vi förstår inte varför vi är de enda som inte får vår ansökan godkänd. Vi har fått anmärkningar om formuleringar vårt regelverk, medan samma formuleringar har godkänts av Jordbruksverket i andra avelsorganisationers regelverk. Vi tycker inte att det här förfaringssättet stämmer med Jordbruksverkets vision att göra det krångliga enkelt.

−Det naturliga är att vi gör en ny ansökan. Vi tycker absolut att vi har den kompetens som krävs för att vara en avelsorganisation, säger Madeleine Beckman, som är ordförande i International Committee of Connemara Pony Societies och dessutom arbetar med förvaltningsfrågor som länsveterinär på länsstyrelsen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden