Avelsnyheter
27 maj 2017 15:51

SWB satte punkt för rekordår

Terrordådet i Stockholm tvingade fram SWBs medlems- och fullmäktigemöte framåt i tiden. Inför 24 representanter satte föreningen punkt för 2016, ett ekonomiskt rekordår sett till omsättning och vinst.

SWB satte punkt för rekordår
Gabriella Lynghed och Helen Uddefors på SWBs fullmäktigemöte Kim C Lundin kim@witnet.se

SWB:s ordinarie medlemsmöte och fullmäktigemöte var utlyst till 8 april när attentatet på Drottninggatan gjorde att allt fick ställas in och flyttas fram. Stadgarna kräver att mötet utlyses i god tid och det gav 27 maj, mitt i säsongen för fölning, unghästtest och betäckningar. Det märktes på uppslutningen, både regionala och styrelsemedlemmar var förhindrade att delta när 2016 lades till handlingarna och planerna för kommande år presenterades.

Medlemsmötet presenterade arbetet SWB under året och ekonomin både i föreningen SWB under året och i servicebolaget ASVH Service AB.

Styrelseordförande Olle Kindberg välkomnade och vd Helen Uddefors redogjorde för ett rekordår som i mångt och mycket använts till att bygga en ny grund. 

– SWB lägger ett framgångsrikt år bakom sig. Vi genomförde ett nytt svenskt Breeders Trophy, det var mycket diskussion före, större acceptans efteråt.
– Resultatet är ekonomiskt bra, delvis tack vare Jordbruksverket och tilläggsregistreringarna av utländska hästar. Kansliet har även trimmats effektivitetsmässigt och det ger kostnadsbesparingar. Betäckningarna har vänt uppåt och det går starkt framåt för föreningen, kommenterade Olle Kindberg.

Helen Uddefors berättade om planerna för att effektivisera ytterligare och göra om föreningens IT-system för att kunna möta framtiden bättre, en stor del av förra året ägnades åt det och så blir det även 2017.

– Tilläggsregistreringen har slukat mycket tid och energi, men gett en del överskott i form av pengar och vi har lärt oss en del, speciellt om hur vi kan effektivisera och hur våra system måste förbättras, konstaterade hon.

När ekonomiansvarige Göran Smedberg presenterade ekonomin var det stor skillnad mot många tidigare år. Föreningen hade 3203 medlemmar men det är inte de som bidragit till en vinst på 1,5 miljon kronor. Det är tio procent av årets omsättning på 16,2 miljoner kronor, en ökning med 6,3 miljoner kronor. 
– En ökad registreringsverksamhet drog temporärt upp omsättningen med fem miljoner kronor. Det följs åt av en ökad personalkostnad men resultatet är klart positivt, kommenterade Smedberg.

– Det här ger oss en bra grund inför de omfattande IT-satsningar som krävs framöver, menade Helen Uddefors.

Mats Olofsson från den regionala föreningen på Gotland är mångårig lekmannarevisor. Han hade hälsningar med från revisor Kristina Andersson. tillsammans har de båda sett andra år.
– Det är bra skött! var hans korta och koncisa omdöme. 

Emma Thorén Hellsten och Susanne Eriksson höll de två längre presentationerna om avelsarbetet respektive en presentation om temperamentsvärdering hos islandshästar.

Fullmäktigemötet leddes av HNS vd Stefan Johansson. Mötets viktigaste beslut blev att rösta för bildandet av en egen ungdomssektion. Föredragande var Gabriella Lynghed, SWBs yngsta regionala ordförande för Österlens Hästvänner och Ung SWB-representant i styrelsen. 
– Utskott kan avskaffas av styrelsebeslut, stadgeändringar kräver mer än så. Blir ungdomarna en sektion så är det svårare att bli av med oss, argumenterade hon till jubel.
Fullmäktige fattade enhälligt beslut att inrätta en ungdomssektion.
De sex styrelsemedlemmar som vare uppe för omval återvaldes enhälligt. Föreningen fortsätter med Olle Kindberg som ordförande. 

Valberedningen behövde fyllas på med tre poster förutom sittande Görel Nyman. Tomas Torgersen och Anahita Arai återvaldes medan medan den tredje platsen gick till Ung SWB-representanten Agnes Mårs. Hon är ansvarig för Ung SWBs satsning mot VM i Kanada i sommar. 

Årsredovisning SWB 2016

Årsredovisning ASVH Service AB

Årsredovisning Dr Arvid Aaby Ericssons stiftelse 2016

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden