Avelsnyheter
27 juni 2017 13:15

Hittarps ridklubb laddar för New Forest-SM

Det är svårt att hitta svenskfödda new forestponnyer. Pia Kristoffersson bestämde sig för att göra något som kan gagna den svenska aveln, och nu åker sex av hennes elever på fyra inlånade ponnyer till helgens New Forest-SM i Laholm.

Hittarps ridklubb laddar för New Forest-SM
Idyllens Kamé och Idyllens Xperia omgivna av ryttare och tränare vid Hittarps ridklubb. Till helgen startar de i NF-SM.

Pia Kristoffersson tog över som verksamhetschef vid Hittarps ridklubb i januari, och när det var dags att skaffa nya ponnyer ville hon helst hitta renrasiga och svenskfödda new forest.
– Renrasigt ligger mig varmt om hjärtat då jag själv fött upp både new forest och SWB, berättar Pia för Ridsport.

Men vad Pia upptäckte var att det är svårt att få tag på renrasiga new forest i Sverige.
– Jag förstod att de flesta uppfödare höll på att lägga ned och jag bestämde mig för att göra något av detta, att visa att ridskolor kan satsa på svenskfödda ponnyer för att främja den svenska aveln, säger Pia.

Det slutade med att ridklubben lånade in fyra new forestponnyer – tre från Idyllens stuteri och en från en privatperson. Eleverna har sedan fått träna och utbilda både sig själva och ponnyerna med sikte på new forestmästerskapen som avgörs i helgen.
– Vi planerade redan tidigt för mästerskapet och har hållit kurser och utbildningar och tjejerna har tagit grönt kort, säger Pia, som tränat dem tillsammans med Louise Bogö Larsen och Lisa Munter.

Förutom traditionella tävlingar i hoppning och dressyr arrangeras det andra former av tävlingar under new forestmästerskapen, så kallade engelska ridklasser som ”lead rein” och ”first ridden”. I flera av dessa klasser sitter man inte bara på ryggen på hästen utan man visar även hästen vid hand under sin bedömning.

På torsdag är det nu sex förväntansfulla tjejer i åldrarna tio till fjorton år som ska åka till Laholm och delta i mästeskapen med de fyra new forestponnyerna.
– De är jätteladdade – några av dem har aldrig varit på tävling tidigare så de ser verkligen fram emot det här, berättar Pia.

Ryttarna är Filippa Olsheden, Ingrid Kesten, Ella Werner Persson, Linnea Gribbling, Agnes Yllfors och Alice Nordström. Ponnyerna de ska rida heter Idyllens Kamé RNF 2313 (sto f-99 e Jolly Roger u Stormy Weather e Burton Starlight, uppf Cornelia & Martin Larsson), Idyllens Xperia (sto f-11 e Jolly Roger u Idyllens Prisma e Sörbys Lotus, uppf Nelly Larsson), Vindens Magnolia (sto f-11 e Dart Light u Vindens Sweet Sunflower e Casimirsborgs Avocado, uppf Vindens Stuteri) och Tomacs Pion RNF 2557 (sto f-03 e Sörby’s O’Boy u Tomacs Kaprifol e Rodlease Dancing Gold, uppf Tomacs Stuteri).

Nu hoppas Pia att denna satsning ska gagna svenska uppfödare när man bygger på äkta hästkunskap från grunden med bland annat visning vid hand. Med detta kan man bygga broar mellan barn och ungdomar och den svenska ponnyuppfödningen.
– Det är ett sätt att ta vara på svenskfödda ponnyer och visa att de finns.

Information om new forestmästerskapen

Startlistor dressyr
Starlistor hoppning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden