Avelsnyheter
4 juli 2017 19:00

Hingst godkänd i efterhand efter nämndens miss

När Piccaso visades vid avelsvärderingen i våras fälldes han på sitt bruksprov. Nu har det visat sig att nämnden tolkade reglementet fel och Piccaso har efter missen fått sitt godkännande.

Hingst godkänd i efterhand efter nämndens miss
Piccasos bruksprov godkändes inte när han visades på Wången. Nu har missen korrigerats och Piccaso har blivit godkänd som avelshingst (privat foto).

Piccaso (Gotlandsruss hingst f-13 e Dalsgårds Libero u Cheri e Haj, uppf Helena Svensson) visades vid SH:s avelsvärdering av hingstar på Wången i våras. Han belönades då med poängraden 9 8 8 8 7 = 40 poäng och fick kritiken ”Hingst av utmärkt rastyp av grövre modell. Välformad hals, bra överlinje och bål. Grovbent, obetydligt tåvid fram. Avspänd skritt. Markbunden, stundtals oengagerad trav”.

Exteriört räcker detta för ett godkännande och han godkändes även veterinärt. Men eftersom Piccaso är fyra år skulle han även göra ett godkänt bruksprov. Piccaso genomförde ridprovet men var spänd och fick låga siffror: 6 6 6 4 = 22 poäng vilket gör 5,5 i snitt. ”Hingsten är ej godkänd enligt rasvisa krav” blev nämndens sammanfattning.

Piccasos ägare Karolina Borling i Söråker accepterade beslutet, men nyligen läste hon av en tillfällighet Russavelsföreningens hingstreglemente.
– Det är jag väldigt glad för nu, säger Karolina till Ridsport.
Hon upptäckte nämligen att avelsvärderingsnämnden och Svenska russavelsföreningen tolkat reglementet fel.
– Efersom han spände sig så fick han bara en fyra i samarbete, men i övrigt sexor och med snitt 5,5 där minimum på bruksprovet är fem, berättar Karolina om ridprovet.

Efter att Karolina uppmärksammat russavelsföreningen om detta har beslutet nu korrigerats. Piccaso skulle mycket riktigt ha godkänts på Wången, och har fått 727 som sitt preliminära stamboksnummer. Dessutom har Svenska russavelsföreningen bett Karolina om ursäkt för missen.

Karolina är glad över att det hela löste sig, speciellt eftersom Piccasos mamma nu blir berättigad till avelsvärdesklass Elit.
– Tycker det är lite extra roligt eftersom Piccaso var den hingst jag trodde på och valde som nummer ett av hingstarna från SLU:s forskningsprojekt, säger Karolina.

I projektet ”Russet som naturvårdare” gick tolv russhingstar födda 2013 i tre stora hägn under 2,5 år, och forskare undersökte bland annat effekterna av betade och obetade marker. Piccaso gick med under hela projekttiden och Karolina berättar att han var ledarhingsten i flocken.

Om du vill läsa mer om projektet kan du göra det här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden