Veterinärt
14 november 2014 07:56

156 hästar har dött av lönn

156 hästar i Europa har dött av "lönnsjukdomen", atypisk myotapi i år. I Belgien varnar nu veterinär hästägare och uppmanar dem att hålla djuren borta från områden med lönn.

Det är ATL som rapporterar att det i Belgien varnas för ”massdöd” efter att totalt 18 dödsfall registrerats. I Sverige drabbades fyra hästar och ponnyer, varav tre dog, i maj i år.

Sjukdomen kallas för atypisk myotapi och 2013 registrerades 400 fall i Europa. Aktuell forskning visar en stark koppling mellan sjuka hästar och förekomst av vissa typer av lönn vid hagen, tysklönn (Acer pseudoplatanus) i Europa och asklönn (Acer negundo) i Nordamerika. Teorin är att hästarna får i sig toxin (gift) via något de äter i hagen.  Ett giftigt ämne har hittats i bland annat lönnarnas ”näsor”, och nedbrytningsprodukter av ämnet har påvisats hos insjuknade hästar i studier. Förgiftningen orsakar akut muskelsönderfall och cirka 75 procent av djuren dör inom några timmar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden