Sverige
30 november 2016 09:30

Hästägare dömd till böter efter vanvård

Fyra hästar avlivades efter flera år av vanvård. Nu har hästägaren dömts av tingsrätten till villkorlig dom och dagsböter.

Hästägare dömd till böter efter vanvård
Fyra av de 17 hästarna som fanns i stallet avlivades.

Den dömda kvinnan i Östergötland stod åtalad för djurplågeri och urkundsförfalskning, rapporterar Norrköpings Tidningar. Två hästar fick avlivas akut vid en oanmäld veterinärkontroll 2013 och något senare avlivades ytterligare två hästar.

Bland annat var ett stos hovar i så dåligt skick att hon bedövades för att ens kunna flyttas och hon tros ha haft kroniskt fång under flera års tid. En annan häst som avlivades hade förväxta hovar och var så mager att denna tros ha lidit av en kronisk åkomma. Veterinär ska inte ha tillkallats av ägaren trots att hästarna var sjuka och hästarna ska varken ha fått komma ut som sig bör eller fått hovvård.

Kvinnan åtalsanmäldes 2013 av länsstyrelsen som även förbjöd henne att ha djur. Enligt en tidigare artikel i NT bedömde länsstyrelsen ”att kvinnan allvarligt hade försummat skötseln av hästarna och utsatt flera av dem för ett kraftigt och långvarigt fysiskt och psykiskt lidande”. Vidare berättar NT att kvinnan i förhör inte ifrågasatt vanvården, men visade bland annat upp kvitton på att hästarna i sämst skick hade en ny ägare. Ägarförhållandena var komplicerade att reda ut, men överlåtandet av hästarna var enligt vittnen och den nya ägaren en skenmanöver efter att hästarna redan hade avlivats.

Kvinnan dömdes av tingsrätten till 75 dagsböter à 50 kronor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden