Sverige
23 mars 2017 09:57

Hjärnan ligger illa till vid hästolyckor

Huvudet är den kroppsdel som är mest utsatt vid hästolyckor enligt statistik från ett försäkringsbolag. Hjärnskakning och sårskador på huvudet var den vanligaste orsaken till skadeanmälan vid hästolyckor förra året.

Hjärnan ligger illa till vid hästolyckor
Groom Robbie Sanderson ledde lagguldryttaren Sönke Rothenergers Cosmo 59 vid OS när olyckan var framme. Trots blodvite var Sanderson okej en stund senare. BILDBYRÅN

Agrias statistik från förra året visar att antalet personskador i samband med hantering av hästar ökade med knappt tio procent under 2016 jämfört med året innan.

Den allra vanligaste anledningen till skadeanmälan till bolaget var skador på huvudet, som  hjärnskakning och sårskador –  ofta med svåra besvär som följd.  Den känsliga hjärnan kan bli svårt utsatt och Agria påminner än en gång om det viktiga som alla egentligen redan vet – att använda hjälm.

– För de allra flesta är det självklart att använda ridhjälm vid ridning, däremot inte alltid vid lastning eller vid hantering av hästen på marken. En bra hjälm är det bästa för att skydda sig mot våld mot huvudet som är en mycket känslig kroppsdel, säger Pernilla Melander, kommunikationsansvarig på Agria Djurförsäkrin, i ett pressmeddelande.
Konsekvenserna och rehabilitering efter en hjärnskada är väldigt individuella, men minnesförlust, inlärningsproblem, förmåga att planera i kombination med fysiska nedsättningar är vanliga besvär enligt bolaget.

Olika orsaker till skadorna
Olyckorna som har skadeanmälts har drabbat en bred grupp hästhanterare, från ryttare och hästföräldrar till hästskötare och hovslagare. Olyckorna inträffade i samband med ridning, hantering av hästen i boxen, vid lastning eller när man leder hästen.
– Fall från hästryggen är den vanligaste orsaken till att man skadas, tätt följd av olyckor när man sköter om hästen som att bli klämd, biten eller sparkad, säger Pernilla Melander.

Återvändare sticker ut
Bland de som anmält skador dominerar sticker två åldersgrupper ut: åldrarna 20-29 samt 45-54.
– Mellan 20 och 30 har nog många slutat på ridskolan och skaffat en egen häst. I den äldre gruppen finns säkert en hel del återvändare som tagit upp ridningen igen efter flera års uppehåll. Sämre balans i kombination med att man blir stelare i kroppen gör att skaderiskerna ökar.  

Efter huvudskador var frakturer på armar och axlar vanligast, följt av ryggskador och frakturer i fötterna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden