Sverige
6 april 2017 10:30

Hästköp uppe i både riksdag och EU

I dagarna är frågan om hästförsäljning på agendan både i Sveriges riksdag och EU. EU-parlamentet har just tagit ett första steg mot att undanta djur från konsumentköplagen, och i dag väntas den svenska riksdagen uttala sitt stöd för en översyn av lagen.

Hästköp uppe i både riksdag och EU
Sveriges riksdag och EU diskuterar hästköp. Dahlstrand, Melker

Att ändra lagen som styr köp av djur kräver ingripande från både Sverige och EU, eftersom konsumentköplagen i vissa delar är harmoniserad inom EU.

Detta gäller bland annat regeln om att ett fel som visar sig inom sex månader antas ha funnits där från början, om säljaren inte kan bevisa motsatsen. Detta gäller när en näringsidkare säljer ett djur till en privatperson.

Federly har lämnat förslag
I EU pågår nu en översyn av konsumentköplagen, och det har fått svenska EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) att lämna in ett förslag om ett undantag vid försäljning av levande djur. På tisdagskvällen var det ett första möte med den grupp i EU-parlamentet som förbereder frågan.
−Vi fick positiv respons från de fem största partigrupperna i parlamentet, och därmed kan vi med största sannolikhet klara förhandlingarna i utskottet kring den här frågan, säger Fredrick Federley till tidningen Ridsport efter mötet.

Men han påpekar att det också krävs att de olika länderna driver detta i ministerrådet.
−Det bästa är om rådet och parlamentet är överens, så där hoppas jag att Sveriges regering ligger på, men där har regeringen hittills inte visat jättestort intresse, säger Fredrick Federley.

Majoritet i riksdagen
Det finns trots allt en majoritet i Sveriges riksdag för att undanta djur från konsumentköplagen. Sent på onsdagseftermiddagen debatterades frågan i riksdagen.
−Det är ingen nyhet för någon att en häst eller annat djur inte är som andra produkter. Trots det kan en konsument som under sex månader haft ansvar för ett djurs skötsel reklamera köpet, sade Ola Johansson, C, under debatten.

Han noterade också att regeringspartierna inte stöttade begäran om ett undantag.
−Jag vill gärna höra vad regeringspartierna ser för likhet mellan en häst och en brödrost, sade han.

Flera motioner
Fem olika riksdagsmotioner i höstas handlade om hur dåligt konsumentköplagen är anpassad till hästar och levande djur. En av dem hade författats av moderaterna Cecilia Widegren och Mats Green. Det var Mats Green som var sist ut i debatten i riksdagen.
−Den här lagstiftningen har bara förlorare. Med en förändring blir det bättre och tydligare för både säljare och köpare av djur, sade Mats Green, som själv är hemtam i hästvärlden.

Ingen från Socialdemokraterna deltog i debatten om konsumentköplagen och dess följder för levande djur.

I eftermiddag väntas riksdagen besluta att regeringen ska verka för att reglerna vid köp av djur ses över, både nationellt och inom EU.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden