Sverige
16 maj 2017 16:32

Djurvårdare ska inte få söva hästar

Förslaget har kritiserats för att riskera patientsäkerheten när hästar sövs.
I det nya remissförslaget har Jordbruksverket därför ändrat i regelverket kring snabbutbildning av djursjukvårdare.

Djurvårdare ska inte få söva hästar
Enligt det nya remissförslaget från Jordbruksverket ska djurvårdare inte få söva hästar, däremot ska de få ge hästar lugnande medel. Lotta Gyllensten

Det råder allvarlig brist på legitimerade djursjukskötare i Sverige visade siffror från arbetsgivarorganisationen SLA Svensk Djursjukvård i september förra året. För att säkra djurskyddet föreslog Jordbruksverket  kortsiktig lösning med ett förslag om att snabbutbilda djursjukskötare.
Förslaget gick ut på remiss i februari och har fått motta viss kritik, bland annat rörande patientsäkerhet och arbetsmiljö i samband med att hästar sövs.
En veterinär blir i en operationssituation där enbart snabbutbildade djursjukskötarna finns på plats blir även ansvarig för narkosen. De snabbutbildade djursjukskötarna får nämligen bara utföra sina nya uppgifter ”under en veterinärs ordination och ansvar”.

När nu förslaget ska ut på en andra remissrunda är vissa justeringar gjorda i grundförslaget, med avsikt att komma runt problematiken kring sövning av häst.

— Genom att utöka kompetensen hos djurvårdarna löser vi problemet kortsiktigt samtidigt som vi upprätthåller en god och säker djurvård, säger Håkan Henrikson, divisionsdirektör på Jordbruksverket.

Enligt det nya remissförslaget ska djurvårdare inte få söva hästar, däremot ska de få ge hästar lugnande medel. För att djurvårdare ska få söva sällskapsdjur krävs att de ska ha tre års arbetslivserfarenhet förutom en specifik utbildning. I den första remissen skulle det bara krävas ett års erfarenhet. Den specifika utbildningen ska avslutas med en examen.
– Vi har fått in många svar på remissen som skickades ut i februari, både positiva och negativa, och vi är tacksamma för att vi fått in så många synpunkter, det stärker vår bild av allvaret i situationen, säger Håkan Henrikson och fortsätter.
– Vi tror och önskar att undantaget från behandlingsförbudet som vi nu föreslår bara ska gälla i upp till sex år och att vi efter den tiden har en situation som ser bättre ut vad gäller djursjukskötare. Vi kommer att arbeta tillsammans med branschen, länsstyrelsen och SLU för att följa upp hur situationen utvecklar sig. Målet måste vara att det ska finnas tillräckligt med kompetens på landets veterinärmottagningar för att kunna ge den vård som djuren behöver, säger Håkan Henrikson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden