Sverige
13 maj 2017 08:30

Etik och ekonomi heta ämnen på dagens stämma

Unga människors trygghet inom ridsporten är en av huvudfrågorna på Svenska Ridsportförbundets stämma i dag. Klockan tio drar den igång. Ridsports Anna Nyberg kommer rapportera löpande.

Etik och ekonomi heta ämnen på dagens stämma
Ridsports bloggare Ponnypappan tycker till om konflikterna i Svenska Ridsportförbundet.

De senaste månaderna har kränkningar och sexuella trakasserier mot unga i ridsporten hamnat på nyhetsagendan, och det återspeglas i flera motioner till årets förbundsstämma.  Skånes Ridsportförbund föreslår ett etiskt råd med mandat att dra in tränarlicenser för olämpliga personer, och Norrbottens Ridsportförbund föreslår inrättande av en medlemsombudsman dit medlemmar kan höra av sig angående kränkningar eller sexuella trakasserier.
I verksamhetsplanen skriver förbundsstyrelsen att SvRF ska arbeta med att förankra värdegrunden så att den genomsyrar all verksamhet, och styrelsen har redan tidigare i vår beslutat att en medlemsombudsman ska anställas.
Andra motioner handlar om etiskt råd för hästar, framtiden för medlemstidningen Häst&Ryttare, priser vid lagtävlingar, kläder för landslagsdeltagare, samt öppenhet och demokrati i förbundet, för att bara nämna något.

En höjning av medlemsavgiften med 40 procent kan bli en annan het fråga. Förbundsstyrelsen föreslår en höjning från dagens 78 kronor till först 100 kronor år 2019 och sedan till 112 kronor år 2020. Bakgrunden är dels att avgiften legat på samma nivå sedan 2015, dels att förbundsstyrelsen vill öka verksamheten på en rad områden, däribland forskning och utveckling för anläggningar, hästhållning och underlag, samt utökad rådgivning om att driva ridskola, och utveckling av digitala system, däribland Tävlingsdatabasen.

Årets stämma ska välja förbundsstyrelse, samt tre sektioner. Medlemssektionen läggs ner, och utbildningssektionen återgår till att bli en gemensam ridskole- och utbildningssektion, så som det var före 2013.
Det är därmed ett antal av dagens förtroendevalda som inte får plats i de bantade sektionerna, och det bäddar för att det kan bli många bud om vilka som ska få platserna i sektionerna.

Ridsportförbundets stämma börjar lördag kl 10 och kan följas live via webb-tv här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden