Världen
31 januari 2017 19:00

Två dödsfall bland rodeohästar på kort tid

I USA är rodeo en stor sport. Men efter att två rodeohästar på kort tid dött vid shower, protesterar nu djurrättsorganisationer över att rodeotävlingar fortfarande får pågå och vill förpassa dem till historieböckerna.

Två dödsfall bland rodeohästar på kort tid
På kort tid har två rodeohästar dött vid shower i USA (bilden har ingen anknytning till reportaget) LincolnRogers

Tidningar över hela USA rapporterar om händelsen i söndags. En nioårig valack vid namn Treasure of Patiences störtade med huvudet rakt in i sargen vid en rodeoshow, föll omkull och dog tio till femton sekunder senare.

Händelsen fångades på film av en besökare och finns att se nedan i inlägget, detta är ett nyhetsinslag från KENS5 (Observera att det är starka bilder, man ser själva dödsögonblicket).

Dödsfallet vid denna arena är det andra på bara några veckor, och nu protesterar djurrättsorganisationer i USA över att rodeotävlingar fortfarande får pågå. ”Det är dags för dem att förpassas till historieböckerna”, menar People for the Ethical Treatment of Animals ”PETA”.

Professional Rodeo Cowboys Association ”PRCA” vill däremot se saken ur ett annat perspektiv och hävdar att risken för en häst att skadas vid en rodeoshow är mycket liten – mindre än en halv procent. PRCA säger också att arrangörerna arbetar mycket med säkerheten både för ryttare och hästar med bland annat veterinär på plats dygnet runt under tävlingarna. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden