Distansritt
7 maj 2016 16:01

Doris vann igen

El W Dora, "Doris", måste vara i praktform och ett ovanligt tufft och uthålligt 7-årigt arabsto. Hon tog med sin ägare och tränare Maria Hagman-Eriksson sin femte raka seger i distansritt på Göingerittens CEI** 120 km på lördagen. I torsdags var Doris stark trea i ett tufft arablopp över 2 000 meter på Täby.







När det gäller tävlingar med arabhästar är Maria Hagman-Eriksson, 28, ett av de hetaste namnen på senare tid. Både som ryttare och tränare i arabgalopp och distansritt. I distansritt passerade hon nyligen 21 000 genomförda tävlingskilometer bara några veckor efter att hon fött tvillingar. Förra året blev hon vinstrikast och champion som amatörtränare i Sverige både när det gäller fullblod och arabhästar. Och i år har framgångarna fortsatt både i arabgaloppen och distansritten.

Den 17 april vann El W Dora, ”Doris”, (f 2009 e Lill Sham u Eldorana uppf Per-Olof Scherling) Simlångsrittens enstjärniga 80 km. I torsdags tog stoet tillsammans med stallkamraten Al Murjaan täten från startboxarna i 1400 meter. Tröttnade lite 600 meter kvar men kom igen bra på upploppet och var trea bakom Al Murjaan. Så här sa Maria direkt efter det loppet.
– Hon har inte fått ett enda snabbjobb på galoppen inför det här loppet utan är bara tränad för distansritt. Går hon bra på lördag så är hon tillsammans med MZ Maymoon (som vann 160 km i Estland förra helgen) en av de två jag väljer mellan till SM 160 km den 2 juli.

Nästan alla i distansrittens landslagsgrupp, både spetsgruppen och utmanargruppen, kom till start i någon klass på Skånes äldsta distansrittstävling Göingeritten i Glimåkra. Huvudklassens CEI** 120 km samlade 26 ekipage från tre nationer, samt en ryttare från Holland som red den svenska hästen Tizca.

Det var ett hyfsat meriterat gäng om fem ekipage som drog iväg i täten första halvan av loppet. Förutom Doris var det Ganzir/Caroline Franzén (SM-guld 2014), Varenne/Charlotte Tillman (SM-silver 2014, SM-brons 2015) och Pamilljah/Victoria Boberg (18:e Unghäst-VM 2014). Kvartetten höll ett tempo på runt 19 km/tim nästan hela vägen. En bit bakom avvaktade Rakeem/Josefin Blom Lugn (vann CEI** 120 km på Göingeritten 2015) som släppte täten efter vetgate 2 och blev utesluten i vetgate 4. Det blev ett hårt upplopp och sekundstrid mellan Doris och Ganzir, men till slut var det Doris galoppform som avgjorde. Segern till ”Doris” El W Dora/Maria Hagman-Eriksson på 6.02,24 tim. Ganzir/Caroline Franzén tvåa, medan Varenne och Pamilljah gjorde upp i den ordningen minuten bakom. Alla fyra i mål på 18,8 km/tim.

Det var inte första gången Maria tävlade sina arabhästar parallellt på galoppen och i distansritt, och heller inte första gången någon av hennes hästar placerar sig i både disciplinerna. Men med så kort tid mellan och samma år är unikt.

I den enstjärniga klassen över 80 km var det åtta ekipage från Sverige, Norge och Danmark som gjorde upp. Tre sträckor och två vetgates, och till vetgate två var sex ekipage inom fem minuter. På sista sträckan går Elliot des Alpes och Lene Hammeren, Norge ut en dryg halvminut före Baqir AA/Sabina Andersson. Lene är en av Norges mest rutinerade distansryttare, och 2014 gjorde hon sitt livs lopp och var sexa på Tevis Cup 160 km som räknas som en av de tre svåraste och tuffaste distansritterna i världen. På Göingeritten fick hon nöja sig med en andraplats, 6,5 minuter bakom Baqir AA som vann på 4.29,56 tim/17,9 km/tim. Seger direkt för Baqir AA och Sabina i debuten på internationell 80 km. Ohotad trea var PSL Parad/Jessica Holmberg på 4.45,42 tim/16,8 km/tim. Positivt med bara en utesluten i klassen.

Pamills Lady/Sandra Henriksson, vann nationella, men tyvärr i Sverige sällsynta distansen, 100 km på 7.03,42 tim/14,4 km/tim, som enda vinnande hemmaekipage från arrangörsklubben Glimma RF i Glimåkra. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden