Distansritt
19 juni 2016 08:06

Team Eriksson vann Wångenritten

Wångenritten utanför Ŗstersund på lördagen var både en individuell distansritt och en lagtävling. King of Pirates ox/Emma Rogström segrade individuellt på 80 km och hjälpte även Team Eriksson till lagsegern.



Team Eriksson vann Wångenritten
Vinnande laget med Annelie Eriksson/Snazzys Precious Elita, Emma Rogström/King of Piratyes, Tina Loft/LL Misha och Maria Hagman-Eriksson/El Chamir.

Wången, cirka 50 km väster om Östersund, är en av hästnäringens tre riksanläggningar, och där finns både gymnasium och hippologprogram. Wångenritten är Sveriges nordligaste distansrittstävling och där avgjordes också SM 1996. En olycklig krock med en distansritt utanför Västerås samma weekend gjorde att arrangören Alsenbygdens Kör och Ridklubb bara fick 17 anmälningar. Men man bjöd även på lagklasser – något som är mycket sällsynt i Sverige förutom lag-SM. Klubben är också en av två klubbar som sökt lag-SM för 2017. Internationellt är det också med ett lag som Sverige kan vara på pallen. Det var de svenska lagen i distansritt 1993 på EM och år 2000 på VM.

Banan var mycket teknisk med rejäla backar uppför och nedför och med en vattenpassage, men mycket naturskön med vackra vyer över fjällvärlden och den stora sjön Alsen. Bra väder blev det för hästarna med gratis kylning, men bara 7 plusgrader och halv storm men inget regn. Ett välfyllt prisbord, alla startande fick något hederspris, och hästutrustning värt 1 000 kronor till vinnaren av Best Condition.

Det blev lagtävling bara på 80 km med åtta startande som formade två kompislag – Team Eriksson och Jonsson med Gadd. I Team Eriksson fanns två av Sveriges mest rutinerade distansryttare med. Maria Hagman-Eriksson/El Chamir med 21 300 genomförda tävlingskilometer och Anneli Eriksson/Snazzys Precious Elita med 10 189 km, samt Emma Rogström/King of Pirates och Tina Loft/LL Misha. Lag Jonsson med Gadd hade också två rutinerade ryttare i laget. Karin Gadde Jennische (6 349 km) som red RM Elettra och hemmaekipaget Caroline Jonsson (3 364 km) som red varmblodet Lyckes Bill. Sara Jonasson/Linn Fame och Hanna Bäckström/Mr Portello kompletterade laget.

För Hanna Bäckström var det en del i träningen inför världens tuffaste distansritt senare i år – Mongol Derby i Mongoliet 1 000 km på tio dagar med hjälp av inhemska ponnyer som byts efter cirka 40 km. Tyvärr snubblade Mr Portello på en kort asfaltsträcka och fick en sårskada på ett framknä som måste sys och utgick därmed. Laget tappade då tid eftersom Karin och Elettra stannade tills stallkamraten fick hjälp.

Även Team Eriksson tappade en häst i vetgate 1 då Elita blev utesluten för hälta men tog där ledningen med drygt tre minuter. Det blev till slut en enkel seger för Team Eriksson på tiden 16.19,46 timmar.

Individuellt på 80 km vann Emma Rogström, som är stallryttare hos Annelie Eriksson, med King of Pirates ox ( val f 2007 e Portmer u Karanta) Emma har tävlat honom förut och Kingen har varit placerad på tvåstjärnig 120 km. Vinnartiden 5.19,25 tim/15,7 km/tim skvallrar lite om att det var en tuff bana även för en häst med rutin från över 700 tävlingskilometer.

Tvåan Lyckes Bill och Caroline Jonsson, som tog YRSM-guld med Cid ox 2003, var slagna med drygt tio minuter och blev distriktsmästare för Jämtland 2016. Men Caroline var nog mest glad över att hennes varmblodstravare Lyckes Bill fick veterinärernas pris Best Condition.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden