Distansritt
13 augusti 2016 18:03

Hanna i mål i Mongol Derby

Hanna Bäckström från Uppsala korsade under lördagen mållinjen i världens längsta och tuffaste distansrittstävling, Mongol Derby i Mongoliet. Då hade hon på cirka nio dygn av tio tillåtna ridit 1 000 km.

Mongol Derby reds för åttonde gången den 4 till den 14 augusti. Det handlar om att med hjälp av GPS och en satelittracker med nödknapp klara att ta sig genom vildmarken i Mongoliet med hjälp av en mongolisk ponny vars mankhöjd ligger på cirka 130 cm.

Ryttaren får ha en ridvikt på högst 85 kg och en packning på högst 5 kg. Längs vägen mot mål finns det 27 stationer, en urtuu, där man hos nomaderna byter ponny cirka var 40:e kilometer. Där besiktigas ponnyerna av veterinär och man kan få hjälp av ambulerande läkarteam.

Ponnyn måste också klara ett pulsvärde på 56 slag/minuten inom 30 minuter, annars blir det strafftillägg i form av tid. Man väljer vägen till varje urtuu själv men får bara rida/tävla mellan klockan 07.00 till 20.30. Det blir också strafftillägg om man kommer för sent till en urtuu då banan stängt. Det är valfritt att övernatta och få mat i en urtuu eller campa i naturen.

Hanna Bäckström är den andra svenska ryttaren som klarat den tuffa utmaningen. Multikampsportaren Musse Hasselvall genomförde loppet 2014. Ponnyerna är inte alltid så lättridna eller lydiga men uthålliga.

Det krävs mycket god häst- och ridvana, kondition och bra balans av ryttaren parat med orienteringsförmåga och gott omdöme för att klara loppet. Och en påse pengar. I år var anmälningsavgiften exkl. resa drygt 95.000 kronor. Ett 40-tal ryttare deltog och med ett knappt dygn kvar har 22 ryttare genomfört utmaningen, 5 har en bit kvar, och 14 brutit.

– Jag klarade det trots en axel ur led och värkande kropp. Nu blir det en dag i sängen med en bra bok innan avslutningsfesten, skriver Hanna på facebook.

 

Hanna är en 38-årig nationalekonom som är marknadsansvarig på universitetsdjursjukhuset i Uppsala. Hon har fått god hjälp med träningen av rutinerade distansryttaren Karin Gadde Jennische utanför Uppsala och också tävlat distansritt med hennes hästar. Hon startade för några veckor sedan med Karins Mr Portello på Wångenrittens 80 km men gick omkull och bröt.

Det är inte ovanligt att de ryttare som klarar loppet har erfarenhet av distansrittstävlingar. För första gången blev det i år en delad seger mellan tre ryttare som red i mål hand-i-hand. Maria Hefker-Miles, USA, är en 45-årig läkare och cowgirl på en ranch som vunnit 160 km. Heidi Telstad är en 43-årig advokat från Canada och William Comiskey från Australien kompletterade trion.

Mongol Derby

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden