Distansritt
8 januari 2017 12:39

Svenskt ekipage genomförde ökenloppet – en häst dog

Pamilljah ox och Charlotte Tillman genomförde det stora ökenloppet i Dubai, en CEI*** 160 km med 263 startande och en bil i pris till de tio första på lördagen. Bara 80 var godkända i mål och tyvärr dog en häst i samband med loppet.

Svenskt ekipage genomförde ökenloppet – en häst dog
Starten till 160 km-loppet gick tidigt på lördagens morgon.

HH Shejk Mohammed Bin Rashid Al Maktoum Endurance Cup över 160 km var finalen på en tre dagars festival i distansritt i Dubai.

Bilar och pengar i pris
Loppet har ridits flera år tidigare och är ett inbjudningslopp där arrangören, Dubai Equestrian Club, bjuder på gratis flygresa för att så många nationer som möjligt ska kunna deltaga. Loppet är sanktionerat av Internationella Ridsportförbundet, FEI, och även känt för att vara ett lopp med mycket hög prissumma totalt. I år med en bil till de tio först placerade, samt att alla därefter som genomfört och är godkända i slutbesiktningen får 100 000 AED, ungefär 246 000 kronor.

Det var 263 ekipage från 39 nationer som skulle försöka besegra den sugande ökensanden utanför Dubai, ett av de sju emiraten i Förenade Arabemiraten, UAE. Väderförhållandena var goda med runt 26 plusgrader och en svalkande vind på 5 m/sek.

Ridsportförbundet, SvRF, fattade i slutet av 2016 ett gemensamt principbeslut tillsammans med Norge, Danmark och Finland om att inte bevilja dispens för distansryttare att tävla nationellt i UAE, med hänvisning främst till djurskyddskäl. Nästan samtidigt tackade man ja till en inbjudan att skicka svenska distansrittsekipage till loppet i Dubai. Det var flera som undrade hur SvRF tänkte och tyvärr besannades farhågorna under loppet.

Häst dog tidigt i loppet
Under första sträckans 40 km förolyckades Araco´s Roman från UAE. En distanshäst som senast startade den 3 december och då inte genomförde utan utgick på ryttarens egen begäran.

Vad som förorsakade dödsfallet i lördagens lopp är inte känt i skrivande stund, och tyvärr brukar orsaken ofta tystas ned av nationell media och FEI. Under de tre festivalloppen förolyckades totalt tre hästar.

Två svenska ekipage
De två svenska ekipagen som togs ut och flögs ned i mellandagarna, var Porlando ox som ägs och reds av landslagsledaren Annelie Ohlén, Mullsjö, och regerande svenska mästarna Pamilljah ox och Charlotte Tillman, Växjö. Två rutinerade ekipage som också genomfört 160 km. Porlando genomförde dessutom ett lopp i UAE över 160 km i februari 2016 med en young rider ombord.

På den första och andra sträckan gick de svenska ekipagen ut lugnt. Porlando genomförde de första 75 kilometerna på 17,39 km/tim respektive 16,72 km/tim, och det blev snabbt nästan en timme eller mer upp till täten.

Porlando bröt loppet
På tredje sträckans 35 km blev det problem som slutade med att Porlando bröt på banan och hämtades med transport till vetgate där veterinärer tog hand om honom. Vad som hände är oklart i skrivande stund.

Pamilljah och Charlotte tog det lugnare och genomförde första sträckan på 14,86 km/tim och den andra på 15,37 km/tim. Den tredje och fjärde sträckan upp till 142 km genomfördes på 15,37 km/tim respektive 14,5 km/tim. Hela loppet med mellan 54 och 59 i puls där pulsgränsen är 64 slag /minut.

Sista 18 kilometerna blev en seg och nervkittlande historia då det gällde att klara maxtiden på 14 km/tim full distans. Distanssverige och groomarna på plats höll alla tummar och jobbade hårt i ökenmörkret. Och med bara några minuter tillgodo lyckades Pamilljah och Charlotte ta sig i mål och bli godkända i slutbesiktningen.

Ridtiden blev 11.25,10 timmar 14,01 km/tim. Charlotte har skyndat långsamt med sitt 10-åriga brunskimmelsto, och även om man blir nr 80 och sist i ett trestjärnigt ökenlopp med runt 35 graders plötslig temperaturskillnad så är det ändå en hedersam prestation. Svenskan fick också över 240 000 kronor i prispengar. 

Tre ekipage i upplopp
Loppet avslutades med en upploppsstrid mellan tre ekipage. Vinnare med en sekund tillgodo på andra blev 12-årige fuxvallacken Rajas ox med 16-årige Humaid Matar Rashed Al Mazooei ombord. Det var både ryttarens och hästens första lopp på 160 km och vinnartiden blev 6.43,27 tim/23,79 km/tim. Ett för högt men inte vansinnigt högt tempo som det brukar kunna vara i ökenloppen, och ekipagets tempo varierade mellan 22,02 km/tim och 26,31 km/tim på den sista sträckans 18 km. De tog sig genom banans fem sträckor med placeringarna 1-4-8-3-1.

Rajas ox är e Perfect de Lafon och uppfödd i Frankrike, Han döptes först till Roman de Gargassa och ägs av M7 Stables i UAE.

Bästa europeiska ekipage blev JM Bucela och Manuela Muntala Sanchez från Jumas Team SL i Spanien på plats nummer 28. De genomförde på 18,29 km/tim och var drygt två timmar bakom vinnaren i mål.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden