Distansritt
11 juni 2017 13:00

Sverige dominerade i Danmark

Det blev storslam när åtta svenska ekipage for över Ŗresund till Helsingör och en CEI*** 160 km. En svensk kvintett lade beslag på alla fem placeringarna med Hallandsekipaget Prince of Shades ox och Jessica Holmberg som segrare.

Sverige dominerade i Danmark
Kallblodskorsningen Botorps Vigge och Sabina Rapp klarade tuffa VM-distansen 160 km på första försöket. Bilden är från Unghästfinalen 6-åringar 2014. Ulf Lonaes

Kronborgridtet i ett naturskyddsområde ett par kilometer väster om Helsingör och döpt efter Hamlets slott vid Öresund, hade både en-, två- och trestjärniga distansritter på programmet. I en CEI** 120 km avgjordes också Dansk Mesterskab i distance som det heter på danska. I den klassen var det tio till start varav fem på mästerskapet och två svenska ryttare som skulle kvala till EM respektive VM senare i år.

Dansk mästare blev skimmeln Miss Moneypenny och Anne Wejlemand Nielsen.

Det svenska YR-ekipaget MZ Zoe Zoe/Anna Remmare från Stall Gillmyra i Åkersberga FEI-kvalade till YRVM i Italien i höst med en andraplats och de båda är nu med och slåss om en plats i laget.

Emma Svanäng behövde en godkänd tvåstjärnig tävling för att få rida sin TS Coyote på EM i Bryssel i augusti. Det lyckades hon med, men inte med TS Coyote som det var tänkt.

– Landslagsledaren Leonard Liesens ville helst att jag skulle spara Totte. På Göingeritten fick jag frågan om jag ville ha en låneritt på Elin Joelssons CAS Tornado Dust, så det löste sig perfekt, säger Emma.

EM-kval senast 18 juni
Eftersom publicerad officiell resultatlista och speciellt kilometertider fortfarande saknas dagen efter loppet (Ridsport har fått placeringarna av en ryttare via SMS) så går det inte att räkna på vilka hästar som FEI-kvalat eller kan tas ut för laget till EM 160 km i Bryssel.

EM-kval måste vara genomfört före den 18 juni, och efter SM i maj och loppet i Danmark så kan det vara så att det finns minst de fem ekipage som Sverige får skicka till EM. TA Khrim och Min Pontijack kan vara två som nu kvalade och med chans på en EM-plats. Klart är att Jessica Holmberg och Prince of Shades är kvalat.

Elin Joelsson var femma på 160 km med sin mest rutinerade distansrittshäst 12-årige TA Khrim ox som tog sin första placering på 160 km. Före sig hade hon Willy Wonka och Lena Eriksson.

Trea blev Anahita/Sara Henriksson som dock är EM-aktuell med sin Elopolda som var åtta på EM 2015. Min Pontijack och Lotta Falk blev tvungna att bryta SM på grund av sjukdom. På SM ersatte guldmedaljören Annelie Ohlén den skadade ordinarie ryttaren, och i Danmark fick Annelie förtroendet att försöka kvala Min Pontijack åt Lotta. Det blev en andraplats och Min Pontijack klarade sin andra 160 km.

Svensk veteran vann
Segraren Jessica Holmberg tillhör veteranerna i svensk distansritt och har flera gånger genom åren tävlat för landslaget. Hon har 12 294 genomförda tävlingskilometer och det är bara tre distansryttare i Sverige som har fler tävlingskilometer räknat på de senaste 40 åren.

I Danmark fick hon glädjen att vinna svår klass 160 km med sin egen uppfödning Prince of Shades (val, f. 2004, e Majestic Prince u Shades of Queen).

13 svenskar till start
Totalt var det 13 svenska ekipage som kom till start på tvådagarstävlingen Kronborgsridtet. På 160 km blev Chaman/Josefin Blom-Lugn uteslutna och gamla VM-ekipaget från 2012 Bomb Jack/Cecilia Hellesen Hansen som vunnit 160 km 2011 just i Danmark, bröt på slutet av loppet.

Att 9-årige vallacken Botorps Vigge klarade sin första 160 km är både lite extra roligt och unikt. Vigge är obetydligt högre än en maxad D-ponny men en rejält byggd korsning mellan arabhingsten Cross ox och kallblodiga travarstoet Flis Väskan. Tillsammans med sin uppfödare Sabina Rapp (han är en planerad chansning har Sabina sagt om honom) blev han i Unghästfinalerna i distansritt Årets 6-åriga Unghäst 2014, och har sedan dess levererat tre topp-tre-placeringar upp till 120 km.

Clinic väntar
I midsommarhelgen har belgiske landslagsledaren Leonard Liesens (som var på plats i Danmark) en clinic i Sparreholm. Efter den borde seniorernas landslagsgrupp i distansritt vara publicerad på Ridsportförbundets hemsida.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden