Dressyr
14 december 2016 07:12

Hester tog populär hemmaseger

En klar seger blev det för Carl Hester och hans OS-häst Nip Tuck i Grand Prix klassen på Olympia i London. I ett litet och för tävlingen svagt startfält segrade han på 77,54 procent.

Hester tog populär hemmaseger
Publiken belönade honom med en stående ovation - Carl Hester och Nip Tuck är omåttligt populära. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

Olympia har historiskt sett haft några av de senaste årens starkaste startfält i världscupkvalen. Otaliga personliga rekord har satts i den vackra hallen och evenemanget brukar anses ”publikvänligt” med en positiv anda. I år har det blivit en del avhopp men framförallt saknas starka tyska och danska ekipage, några har lämnat sena återbud. Ingen svensk deltar i år i dressyrkvalet.

Som svensk känns tävlingens format som att flyttas tio år tillbaka i tiden. Visserligen har de anammat konceptet med publikdömning, ganska populärt med 250-320 aktiva, men för resten har tiden stått still. Musiken är genomgående brittisk marschmusik med pukor och trumpeter, utan takt och med otidsenlig ljudbild. Olympias utställare och många matstånd kan vilken tävling som helst vara avundsjuk på. Svenska arrangörer, läs Gothenburg Horseshow och SIHS, kan gott sträcka på sig för oj så bra tävlingar de arrangerar.

Bäst i ett magert startfält var nyblivne Fellow of British Horsesociety – Carl Hester med Nip Tuck

Nip Tuck i galopp.

Tidigt i klassen startade Edward Gal som inte tävlat sedan OS i Rio där han för första gången på många år inte gick vidare till küren med Glock’s Voice. De såg båda ringrostiga ut och gjorde nog en ritt på bara trekvarts dragläge. Totalt 74,3 procent och en tredjeplats.

Ingen sitter så stilla som Edward Gal.

Hans-Peter Minderhoud är som regerande segrare i världscupen redan klar för final i Las Vegas – om han gör en eller två starter. Det har han gjort med Glock’s Johnson så här var det dags med Glock’s Flirt som tog honom till seger i Göteborg. Det blev en andraplats på 76,3 procennt och de blir kanske farliga i küren.

”Flirty” med höga lyft i bytesserierna.

Brittiska Laura Tomlinsson gjorde en ”Jeanna” det vill säga tävlar en bra bit in i graviditeten med Rosalie. På banan gick det inte så bra, idag måste hästar kunna piaffera för att få bra resultat.

En vacker häst med expressiv trav – sånär som på piaffmoment.


Carl Hester gratuleras av publiken med massiva applåder.

Onsdag går küren kl 19:30 och 22:25 är det dags för Valegros avsked.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden