Dressyr
8 december 2016 17:30

Minna Telde vintertränar mot EM

Under SIHS vann Minna Telde och hennes Isac finalen i Lövsta Future Challenge. Hemma tränar de vidare, ofta med naturen runt gården som arena. Ridsport fick hänga med.

Minna Telde vintertränar mot EM
Ridning ute ger härlig variation och framåtbjudning hos de flesta hästar. Ute är Isac avslappnad och obekymrad, det här är en miljö han är trygg i.

För någon vecka sedan blev Isac (SWB f -05 e Hip Hop-Master, uppf PC Bengtsson, äg Ekeslund) krönt till Sveriges mest lovande unga Grand Prix häst genom segern i Lövsta Future Challenge. Hemma tränas han vidare av sin ryttare och ägare Minna Telde med sikte på EM i Göteborg 2017. 

Minna Telde gläds åt framgången med Isac, en superbegåvning som dock är känslig för miljön och omgivningen, något som gjort sig påmint under året.
– Efter en spänd framridning var jag själaglad över att vi kunde visa vårt rätta jag på banan, nu jobbar vi på hemma över vintern, berättade Minna Telde. 

– Vi är på vår GP-resa jag och Isac, han är tillbaka i fin form, han vågade växla ut och visa upp sig på Friends, det är min största glädje, förklarade Minna.
– Han är en väldigt ambitiös häst, älskar att visa upp sig numera, jätterolig att rida, ibland för villig så vi tajmar inte alltid perfekt – än men i finalen kunde jag rida inne på banan.
– Jag satsar vidare med honom, det är ett EM nästa år, jag satsar.

Hon rider ute med sina hästar när väder och underlag tillåter träning. Minna Telde har sin bas i Skåne, ett ganska kuperat område med skog, grusvägar och egna fält som hör till gården där hon kan träna så länge underlaget tillåter.
Det blir såklart en hel del ridhus över vintern därför är det desto viktigare att passa på ute dagar när det går för att variera träningen.

Ridsport fick följa ett enkelt pass med Isac på ängarna runt stallet.


Det fungerar bäst med lite kortare läder ute. Isac står lugnt och väntar.


Det är inte bara perfekt underlag och preparerade ridstigar runt Minnas anläggning. Isac tvekar lite över det rinnande vattnet men kliver (för att vara en dressyrhäst) modigt över.


Det är ofta lättare att få en bra skritt genom kroppen när synintrycket inte begränsas av fyra väggar. Passa på att skritta fram ordentligt, hästen ska arbeta framåt.


Ofta kommer framåtbjudningen fint när träningen sker ute, Isac och Minna busar lite i passets början.


Grässvålen på ängen erbjuder lagom svikt för piaff och passage och Isac går in, sänker kruppan och trampar rytmiskt.


Samlande arbete varvas med galopp i friskt tempo, det finns gott om plats att korta och länga galoppen på ett öppet fält.


Precis som vid arbete i ridhus eller paddock är det viktigt lägga in pauser, skifta mellan olika övningar samt att varva ner och trava av efter avslutat arbete.

Vad är det Isac behöver mer av i vinter?
– Han behöver arbeta med att bli starkare i kroppen och ännu tryggare i sig själv så att han vågar lyssna på mig även i nya miljöer, förklarar Minna.
– Det har blivit bättre under året, det var bra på Elmia men ännu bättre på Friends. Vi kommer framåt med tålamod och träning.

Du har en Grand Prix häst till i stallet, din kolsvarta hingst Santana 1111, hur går det för honom?
– Peppar, peppar, vi har satt igång att arbeta efter en lång igångsättning med mycket skritt ute efter hans buköppning förra hösten, berättar Minna.
– Jag hoppas kunna tävla båda två i vår och jag vill självklart gärna ta en plats i EM-truppen om vi har resultat som räcker. Det är härligt många som platsar nu, avslutar Minna, fler hästar och elever väntar på att få sin dagliga dos träning.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden