Dressyr
6 juni 2017 19:36

Juniorguldet till Cornelia och Final Cut

SM final nummer fyra för dagen var juniorernas och som sista guldmedaljör stod Cornelia T Pettersson och Final Cut. "En dröm som går i uppfyllelse", sa medaljören.

Juniorguldet till Cornelia och Final Cut
Triss i medaljörer, från höger bronsvinnande Vendela Eriksdotter Rubin, guldmedaljör Cornelia T Pettersson och silvermedaljören Evelina Söderström som arbetade upp sig rejält. Roland Thunholm

Juniorfinalen innehåller 15 ekipage och bjuder på landets bästa ryttare upp till 19 år.

Det var en del lite matta hästar och juniorer i dagens klass som dömdes av Lena Mårtensson, Britt Hammar, Anna-Britta Oldén, Wiveca Schenholm och Johan Ekenberg. De som gått ut starkt på meetinget fortsatte att leverera riktigt bra. När Cornelia T Pettersson levererat en riktigt pangritt på över 72 procent stod striden om silver och brons och där blev det spännande. Evelina Söderström gjorde en stark kür och arbetade sig tillbaka in på medaljplats med ett silver och Vendela Eriksdotter Rubin levererade stadigt med Lawsonia till brons. Elin Mattsson gjorde en fin sista ritt med Cognac men första dagens missar kom ikapp och det blev en fjärde plats, på det igen nästa år.

Klassreferat

Vendela Eriksdotter Rubin red Lawsonia i finalen efter att ha placerat sig högt även med Chock. Hon visade upp fint program till båd ”Final Countdown” och väl avstämd travmusik – helt enkelt ”Simply the best”. Ett mjukt och fint program på det stora stoet med fin form rakt igenom.
– Jag är så glad, faktiskt rörd, det kunde inte gått så mycket bättre, jätteroligt. Jag tvekade aldrig att välja Lawsonia för vi låg på silverplats, sa en tagen Vendela.
Totalt fick hon 70,465 procent för sin kür.

Lawsonia

Felicia Brännström har också två hästar med till SM och hon valde att rida nya hästen Don Scudo, tidigare tävlas av Charlotte Haid-Bondergaard. Don Scudo är en väldigt vacker stor och långbent herre, fint lotsad av Felicia på banan. Hon rider till ny musik på temat .. have a good time.. härlig inställning.
– Njae, det här var inte riktigt vår ritt, vi fick lite slut på energi idag tror jag, vi är rätt så nya med varandra och jag behöver mer tid att rida in mig på honom. Totalt sett är jag nöjd med Scudos SM för det är kort tid vi haft tillsammans, nu tränar jag vidare mot YR-nivån, detta var mitt sista J-SM, sa en samlad Felicia.

Don Scudo

Ebba Kjellberg på store ståtlige Bøgegårdens Limbery rider också till modern musik, passande till den rörlige valacken. De visar fin och lätt rörlig trav och galopp, ovanligt jämna i båda gångarterna.
– Jag är jättenöjd, han har energi kvar och vi har gjort en bra tävling tillsammans. Detta var sista J-SM:et, visst kunde det gått bättre men vi satsar vidare, jag är glad och ger SM tummen upp, sa Ebba.

Don Silvio och Elise Lindblad dansade till Bee Gees evergreens, googla det kids om ni inte känner igen gruppen. Galoppmusiken sitter perfekt i takten och Elise rider sin häst mjukt och fint i härlig form och Don Silvio går med fint spetsade öron. De gör sina byten från förvänd galopp på böjt spår, hög svårighetsgrad.
– Jag är jättenöjd med att vara i final, förra året gick det inte så bra men vi hade en bättre ritt igår. Det finns tid, jag är bara 16 år så vi kan bli massor bättre och det jobbar vi på, det här är så roligt, sa en glad Elise.

Red Starlight och Sofia Bushke, rider till pampig musik, kanske lite för mäktigt just nu men det blir allt bättre, en kür för framtida användning. De är härligt i takt med galoppmusiken och markörerna satte bra, silhuetten är fin och klassisk. Ett nytt ekipage att hålla ögonen på, totalt 68,025 procent.

Ledande Cornelia T Pettersson och Final Cut gick in samlade och fokuserade, hästen fick Cornelia från Markne Academy, en gåva som heter duga. De börjar i skritt till ”Cherish”, en svår inledning med skrittpiruetterna i omedelbart fokus för samtliga domare. Utvecklingen för ekipaget på ett år är fantastisk, nu är samspelet så fint på plats och Cornelia rider väl avvägt. Det är så mycket dressyr i detta fina juniorekipage, vad månde bliva, och ökningarna är mäktiga.
– Jag är så himla nöjd, han har varit så fin, idag var han dessutom avslappnad, jag kunde inte vara gladare, det har varit en härlig helg. Jag hoppas hoppas på att få en plats på EM senare i sommar, medalj här känns jättebra om det går vägen, förra året var vi fyra, men jag har hittat så många fler knappar nu, sa en glad Cornelia med ett år kvar i juniorkategorin.

Final Cut

Elin Mattsson och Cognac red till Madonna-medley med bland annat ”Material Girl” i läge för att ta medalj. Några spår av nerver syntes inte i Elins fina ridning och härligt svåra intrikata program. Cognac är rörlig, fin och stadig i formen, Elin har en härlig sits och inverkan. En liten övegång trasslade på slutet i övrigt, såå fint.
– Jag var så nervös, det är tufft att ligga i läge för medalj, för spännande, men det gick bra och jag är glad. Blir det medalj så kommer jag att gråta av glädje, det är stort för mig, sa Elin Mattsson medan Cognac ville vidare.

Cognac

Evelina Söderström och Weihenstephaner har en titel att försvara, de vann förra året. Och Evelina och hennes Weine satsade tillsammans, med fullt fokus, på G men inte för mycket. Programmet håller hög svårighetsgrad och Weine är rörelsemässigt säker. Evelina matchar den store gossen fint, behåller både uttryck och fin form, allt satsas i en ökning upp mot C.
– Igår var jag besviken, idag gick det bättre även om vi missade lite, men jag är jättenöjd och så glad över att ta medalj i år igen, sa Evelina.

Weihenstephaner 

Felicia Olofsson och Bellman gjorde en fin sista insats i sitt första SM på 69 procent i kürklassen. Det blev en sjätteplats totalt i debuten. 

Bellman 1196

Klassresultat kür

Resultat SM
Strömsholmsdagarna, alla klasser

Equisport live-sändning från Grand Prix-banan alla dagar

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden