Dressyr
6 juni 2017 14:23

Tätt i toppen, guld till Cecilia Bergåkra

SM-guld till SM:s mesta ryttare på dressyrsidan blev det. Cecilia Bergåkra tog hem guldet med Primavera efter en tajt tätstrid med Sofie Andersson på CSI, bronset gick till Rebecca Jern.

Tätt i toppen, guld till Cecilia Bergåkra
Medaljlycka för Cecilia Bergåkra (mitten), Sofie Andersson och Rebecca Jern. @RolandThunholm

YR-finalen innehåller 15 ekipage och bjuder på landets bästa unga ryttare.

Efter otroligt taggade ryttare och hästar med en hel del anspänning stod knappt 16-åriga Cecilia Bergåkra vid ett av sina drömmars mål: SM-guld som YR. Sofie Andersson på stilige CSI gjorde en fin sista ritt, tog kürsegern och tog silvret, totalt bara 0,4 procent efter. Rebecca Jern och Twilight avslutade sitt SM med en fin bronsmedalj.

Klassreferat

Cecilia Bergåkra har en intensiv dag med dubbla finaler, nyss var det U25 och bland YR red hon Primavera till ”At least we stole the show”, passande beat till det lättfotade stoet. Hon ligger i slagläge för medalj så visst fanns det att rida för.
– Vi fick lite tekniska missar, i fyrorna bland annat, vi var nog lite för på båda två men jag är jättenöjd ändå, nu får vi se, sa en lite tagen Cecilia.

Rebecca Jern och godkände hingsten Twiligt rider till fina ”I had the time of my life” och de bjöd publiken på härligt lätt och fin ridning. Hingsten sitter fint i piruetterna och har en härlig gest i serierna.
– Det känns som om vi avslutar med en fin ritt, han var så härlig inne på banan sen fick vi ett litet missförstånd i slutet men jag är jätteglad. Det har vait toppen att rida SM, jag är så glad, sa Rebecca.

Ibland går det inte som tänkt, besvikelsen stod skriven över Beatrice Ivarsson när hennes och Charles program inte gick som tänkt. Som tur är finns det fler SM och fler tävlingar att komma igen på.

När lillasyster red childrens stod Amanda Holmertz vid sidan och hejade på, nu var det dags för henne själv på banan med stiliga Celine Dion.
– Ja jag är jättenöjd men hon var så laddad på banan, sa Amanda med ett stort leende.

Frida Söderström är en av tre tävlande systrar, nu i SM-final med Polarblitz, stilig enögd valack med härliga rörelser. De har ett uttrycksfullt travprogram och en fin silhuett med bra form. I galoppen bemästrar de de svåra piruetterna med fin balans.
– Jag är nöjd, det är tre dagar men han hade kraft kvar, lite missar men helt klart kändes det riktigt bra att vara i final, sa Frida Söderström.

Erica Langåker med sin vackre Sirello har gjort ett riktigt fint SM, i dagens kür blev det dans till smäktande Enya-toner. De gjorde kaxigt svårt placerade halvpiruetter i hörnorna, hög svårighetsgrad och mycket markerat i musiken, med serierna exponerade på diagonalen och på böjt spår.
– jag är nöjd, även om vi hade en liten miss, tyckte vi gjorde en fin sista bytesserie. SM har varit riktigt bra, nu hoppas jag på att får rida i Falsterbo, sa Erica.

Sofie Andersson kvalade båda sina hästar till final men red CSI till slu. Få har sådan rutin som unga Sofie med ått år kvar i YR-lägret. Med CSI gör hon en otroligt stadig, precis ritt med hög svårighetsgrad och den stilige fuxen briljerar enkelt i byten på böjt spår, piiruetter snävt placerade, allt i fin form. För att avancera behövde de sätta en felfri ritt och få domarnas gillande på koreografi,
– Jag kände att vi fick kämpa lite idag men det gav resultat, han var inte matt men visst är det många dagar. Jag är så nöjd med båda hästarna och att CSI lyssnar så mycket bättre på mig nu, det känns riktigt fint, sa Sofie.
Det blev ledning i klassen på fina 71,875 procent och stor chans på pallplats.

Ida Valldor kämpade på med en lite tittig SpiderMan som plötsligt såg spöken både i huvud- och bottenänden på banan. Fint hantera, klappa och rid på så blir nästa final ännu bättre.

Catherine Klebergs valack Vladimir har härlig uppförsbacke i alla rörelser och en mäktig bogfrihet. Silhuetten blir stundtals lite snäv men det är enkelt att rätta till för ännu bättre form. De rider till klart tydlig takt, något som understryker konstformen kür.
– Jag är så nöjd, detta är vår fjärde start även omjag haft honom ett år, detta var helgens bästa ritt, så härlig känsla, jag är så glad, sa Catherine som har två år kvar som YR.

Ludwig Wilken rider på sin numera egen valack Capo Knight, hästen som matchar honom som en handske. De har en härlig silhuett tillsammans och ger just det där lätta fina dansande intrycket på banan som dresyr handlar om. De gör en ruggigt tajt balanserad liten volt vid C, full exponering för domarens skarpa öga. Serierna är raka, fina och jämna, väl placerade.
– Jag är faktiskt nöjd med både mig och Capo, han har bara blivit piggare för varje dag och idag red vi så bra vi kunde, inga missar, härligt, en superavslutning på SM, sa Ludwig.

Emelie Aldenfalk och Winton rider till lite gammaldags toner, passande val för att domarna ska känna sig hemma, en viktig aspekt på kür. De har tillsammans den rätta uppförsbacken i allt arbete och Winton skrittar dessutom väldigt bra, en gångart som är livsviktig på YR-nivån. Om serierna är en klar styrka är det lite för lite lyft i halvpiruetterna ännu.
– Det blev en del missförstånd idag, det var inte så bra som det hade behövs, bara att komma igen. Jag hoppas på att bli uttagen till EM, det är årets stora mål, sa en dämpad Emelie.

Klassresultat kür

Resultat SM
Strömsholmsdagarna, alla klasser

Equisport live-sändning från Grand Prix-banan alla dagar

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden