27 oktober 2016 13:15

Sylve stortrivs i nygammal roll

Sylve Söderstrand har satt punkt för den tidigare turbulensen och syns nu glatt leende mest hela tiden på Elmia-tävlingen. ”Det blev som det blev – nu är jag här och det känns riktigt bra” säger Sylve till Ridsport.

Sylve stortrivs i nygammal roll
Sylve mitt i vimlet på Elmia. Foto: Roland Thunholm

Elmia Scandinavian Horse Show är inne på sin andra dag, men för Sylve Söderstrand har det pågått mycket längre än så. Tillsammans Anna Bråkenhielm, Jana Wannius och Lisen Bratt Fredricson har den tidigare förbundskaptenen arbetat fram tävlingen. Det är tydligt att Sylve trivs alldeles utmärkt i rollen som arrangör och med sina kollegor.
– Det är ett himla roligt gäng och de tre andra är väldigt kreativa personer som är ett privilegium att få arbeta med. Inte minst Lisen känner jag väl redan sedan hennes tid som junior och young rider, säger Sylve.


Järngänget på Elmia: Anna Bråkenhielm, Sylve Söderstrand, Lisen Bratt Fredricson och Jana Wannius.

Rollen som arrangör är inte precis ny för Sylve. Redan på 80-talet var han med och arbetade fram det första inomhusmästerskapet i hoppning som hölls i Enköping, på 90-talet var han med och omstartade den sedermera massiva Strömsholmstävlingen och sedan tolv år är han advisor för Falsterbo Horse Show.

På Elmia har han en rad ansvarsområden, från clinics och staket till fester inklusive lördagens galamiddag.
– Galamiddagen är rolig att arbeta med, men faktiskt ganska krånglig. Krångligare än vad jag trodde, säger Sylve och skrattar.

När han ska berätta mer om Elmia bubblar han nästan över och det är uppenbart att han är glad över resultatet. Efter att ha sett all världens stora tävlingsplatser visste Sylve vad han ville ha och hade favoriten ’s-Hertogenbosch i åtanke. Lisen var på samma spår och snart de andra också. Resultatet blev Elmia Scandinavian Horse Show som ska vara en öppen mötesplats, mix av hoppning och dressyr (jodå, Sylve har setts på dressyrläktaren också), härligt mingel där mässa, tävling och publik blandas om vartannat.

I våras stormade det som mest kring Sylve Söderstrand och förbundskaptens-frågan. Tidigare i höstas satte han definitivt punkt genom ett sista uttalande (som finns här) och för någon vecka sedan blev det känt att Henrik Ankarcrona är ny förbundskapten.
– Det har varit en helt fantastisk resa för mig som ledare med totalt 15 mästerskapsmedaljer med junior och young rider inräknat, men nu är det dags för en ny ledare att komma fram. Henrik är ett bra val, en väldigt trivsam och bra person. Nu hoppas jag att han får den support som behövs – det är ju ingen one man show, säger Sylve.

Han vet att det kan vara tufft på toppen när det blåser, men betonar att hans kritik mot några få personer inte har att göra med ridsporten i helhet som han gärna framhåller hur mycket han älskar.
– Det blev som det blev. Nu är jag här och det känns riktigt bra.

Söderstrand ser fram emot en fortsättning som tävlingsarrangör och att ha mer tid för sina elever och verksamheten med tiotalet lovande unga hästar. Två av dem har presterat på bästa sätt på Elmia och är klara för final. Själv satt Sylve upp förra veckan för första gången på elva månader.
– Jag hade inte alls träningsvärk dagen efter och var kaxig för det, men dagen därpå kom det ordentligt, säger Sylve och fortsätter:
– Det är alltid kul att rida. Det var ju med intresset för ridningen allt det här började en gång i tiden.


En av Sylves unga hästar är Casanova  (f 2011, e Chacco-Blue–Quidam de Revel, uppf Doris Meyer, äg Jumper Horses Sweden AB) med Rebecca Milton i sadeln.

Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden