Fälttävlan
16 april 2015 08:00

Ny tävlingsform för unghästar

Det kommer att provas en ny tävlingsform för unghästar i samband med Swedish Eventing Trophy på förbundskapten Staffan Lidbecks anläggning i mitten av maj. Det handlar om en huntingliknande tävlingsform där hästarna bedöms.

Ny tävlingsform för unghästar
Alice är en av de mest framgångsrika hästarna i fälttävlans Breeders med tre segrar. Här rids hon av Anna Nilsson. Nu ska en ny tävlingsform för unga hästar testas. (Arkivbild)

– Breeders har inte riktigt utvecklats åt det håll jag vill. Jag tycker att det behövs en annan tävlingsform för unga hästar och vill gärna prova det här, säger Staffan Lidbeck.

Svenska Ridsportförbundet har godkänt att det ordnas en tävling i den nya formen på förbundskaptenens bana i mitten på maj. Det blir en 90-klass som är öppen för hästar mellan fyra och sex år, samt en 100-klass för hästar som är fem eller sex år. Hästarna hoppar först en banhoppning och sista banhoppningshindret är också starten i terrängen. Nästan hela terrängen går inne på hoppbanan med undantag för en liten sväng ut till ett vattenhinder.
– Det kommer att vara mobila och inbjudande hinder för hästarna att hoppa, säger Staffan Lidbeck. 

Efter terrängen ska hästarna visa sitt register i trav inne på banan för att avsluta med skritt på lång tygel. De kommer att bedömas i fyra punkter: gångarter, mental inställning. lämplighet som fälttävlanshäst och hoppförmåga. Det blir sedan avdrag för eventuella nedslag, tidsfel eller stopp i terrängen. 
– Det är en enkel tävlingsform som kan locka fler än dem som redan är inne i sporten. Det kan till exempel vara någon hoppryttare som gärna vill prova sin unga häst i fälttävlan men som inte vill lägga en hel dag på en fälttävlan. Jag tror mycket på den här idén, säger Staffan Lidbeck. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden