Fälttävlan
1 november 2016 15:00

Lidbeck svarar på Algotssons kritik

Knappt hann fälttävlan få en ny förbundskapten innan landslagets Linda Algotsson gick ut med kritik mot den förra kaptenen Staffan Lidbeck. Här svarar han på kritiken.

Lidbeck svarar på Algotssons kritik
Staffan Lidbeck svarar på kritiken från landslagsryttaren Linda Algotsson.

Det stod precis klart att Fredrik Bergendorff blir ny förbundskapten i fälttävlan när Linda Algotsson i en artikel i lokaltidningen Barometern kritiserar hur tiden fram till OS, där svenska laget inte blev bättre än elva, planerades av hans föregångare Staffan Lidbeck.
– Det fanns ingen struktur eller plan. Det kom hela tiden nya direktiv och han tvingade mig på tävlingar som inte passade mitt upplägg. Istället för att optimera inför OS blev det en nedbrytningsprocess som inte var bra för mig eller hästarna. Det var verkligen inte roligt att bli styrd in i ett upplägg som jag inte trodde på, säger Algotsson till tidningen.

På frågan om hur dialogen med förbundskaptenen fungerade förklarar hon att den inte alls fungerade och att de inte hade samma syn på det som diskuterades.
– Jag presterade bäst på alla uttagningar och jag toppade den svenska rankingen och i slutändan blev jag ändå bara reserv i OS, säger Linda vidare i Barometern.

Staffan Lidbeck har läst artikeln och är oförstående till kritiken. Han menar att han som förbundskapten inför ett stort mästerskap måste välja ut ett antal uttagningstävlingar för att testa ryttarna mot varandra och att de då potentiella mästerskapsryttarna bör anpassa sig efter det.
– Linda har en oerhörd erfarenhet, men framgång är en färskvara och hon har inte varit så bra att det har krävts någon särbehandling. Gällande plan och struktur vet jag inte vad hon menar. Sin egen träning planerar ju ryttarna själva och planen mot OS med exempelvis träningar och samlingar var jag tydlig med redan i december, säger Lidbeck till Ridsport och tillägger att han anser att Algotssons OS-resultat visade att hon inte var bättre än de andra i laget.

Vad säger du om exempelvis om det sista OS-testet Aachen i juli som tillkom sent i planeringen och som många höjde på ögonbrynen åt?
– I den bästa av världar hade inte svenskarna behövt rida där, men det var ju för att de inte hade presterat tillräckligt bra innan. Det var säkert jobbigt även för Niklas Lindbäck och Anna Nilsson som fick rida där. Det blev ett sista OS-test och det var bra att vi fick det testet för att se vilka som var eller inte var lämpliga OS-kandidater. 

Enligt Linda har inte dialogen mellan er fungerat. Vad anser du om det?
– En dialog är något mellan två människor och jag har pratat lika mycket med alla ryttarna. Jag tycker att jag har pratat med henne om det jag behöver och initierat vad hon ska träna mer på för att bli bättre. Slutligen tycker jag att det är synd att Linda visar ett uns av bitterhet. Linda har ju en fantastisk erfarenhet och mycket gott att tillföra, men det är en tråkig attityd att skylla på andra när man inte lyckas. Nu önskar jag henne all lycka till och hoppas att hon får chansen att prestera väl under den nya förbundskaptenens ledning.

Linda Algotsson säger till Barometern att hon inte känner till den nya förbundskaptenen särskilt väl än, men att det nog kan vara bra att någon med en ny syn på saken kommer in samt att hon siktar vidare mot OS i Tokyo 2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden