Fälttävlan
7 maj 2017 18:13

Andrew Nicholson vann Badminton

Andrew Nicholson, Nya Zeeland, vann fyrstjärniga klassikern Badminton tillsammans med sin trotjänare Nereo i England efter nagelbitande spänning i hoppmomentet. Trots att 55-åringen är meriterad som få var det hans första seger i stortävlingen han ridit 37 gånger.

Andrew Nicholson vann Badminton
Foto: Annelie Frank

Andrew Nicholson och Nereo (val f 2000 e Fines-Golfi uppf Casa de Neves äg Sellar Deborah) var med bra hela tävlingen och började med att ligga femma efter dressyren med 38 straff.

I terrängen blev det 2,4 straff för tiden och i den avslutande banhoppningen på söndagen blev det 1 straff för tiden. Det räckte hela vägen till seger för ekipaget som sedan tidigare bland annat har ett lagbrons från OS 2012 och från VM 2010. Ekipaget har också gjort flera Badminton tidigare men har inte vunnit. Andrew Nicholson har också ridit Badminton flera gånger tidigare, men detta var 55-åringens första seger i stortävlingen. 

Tysklands Ingrid Klimke ledde inför hoppningen efter en stark terräng i går, men rev bort sig med tre nedslag och en mycket okarakteristisk nära-vägran på ett rättuppstående in i trekombinationen. Hon fick ta om kombinationen och bommarna föll, det gav 16 nya straff och Klimke föll i resultatlistan och slutade nia. Hennes landsman Michael Jung, som vann förra året, fick ett nedslag i hoppningen och låg kvar på den andraplats han hade efter terrängen tillsammans med La Biosthetique Sam FBW.

Ingrid Klimke var stor i nederlagets stund och gratulerade Andrew Nicholson med en kyss till publikens jubel, sportsmanship står högt i kurs.

Terrängen blev en utslagsgivande historia och 46 av de drygt 80 ekipage som startade tävlingen fullföljde. Ingen svensk deltog i år. 

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden