Hoppning
23 december 2016 14:44

Tilda Eldh satsar allt

Hon är en satsande junior som rider två hästar innan skolan och några till efter. Tilda Eldh jobbar hårt för att förvekliga sina drömmar. Hittills går det ganska bra. Läs vår intervju med den unga talangen.

Tilda Eldh satsar allt
- Han är ganska speciell, men mest är han en sto nalle, säger Tilda Eldh om sin Cash In.

Ridsport har tidigare berättat om den tidiga julklapp Tilda Eldh fick genom att hopphästen Cash In blir hennes läromästare.

Vi fick en intervju med Tilda Eldh som går i nian och är på väg mot en raketstart som junior. 

Beskriv Cash In som du upplever honom?
– Jag tycker han är ganska lätt att rida och jobba med men väldigt speciell i sättet. Till  exempel så kan han ibland ha rätt kantig galopp, han vill hålla huvudet högt upp och har egna små idéer om hur han ska gå inne på banan. Ibland skyggar han för läktare och springer på tvären, men min uppgift är att ta honom på hans sätt och ändra min ridning efter honom, förklarar Tilda.


Nallebjörnen Cash In

Letade ni länge innan ni bestämde er för Cash In?
– Jag provade massor av hästar i Danmark bland annat. När jag kom upp på Cash In kände jag direkt att det var honom jag ville ha. Det var tydligt efter att jag testat mig fram.
– Direkt när jag träffade honom i stallet så kände jag hur personlig han var. Hela han är som en stor nallebjörn. Han var kungen i stallet och det är han hos oss också, allt med honom är speciellt, från markarbete till hoppning. Jag ville ha en häst jag kunde komma längre med och det känner jag verkligen att det är möjligt nu, berättar hon.


En häst jag kan lära mig av, säger Tilda.

Har det varit annorlunda med din andra häst Delia VDL?
–  Med henne har det varit mer jobb, vi köpte henne för två år sedan som 6-åring oinriden, hon var smått galen. På två år har det hänt massor och hon har klarat att vara med i lite större sammanhang. Men där har det hela tiden varit jag som fått lära henne, ge henne rutin utifrån den erfarenhet jag har fått från ponnyer och andra hästar. Nu är det Cash In som jag kan lära mig mer av, jag hoppar på hans tåg och vi kan tillsammans komma ut i större sammanhang, förklarar Tilda.

Tildas föräldrar Eva-Britt Eldh och Mats Mårtensson har varsin gård i Vollsjö-trakten och föder upp hästar som Tilda rider. Tilda bor hos mamma, själv ryttare, och har de flesta hästarna som är i träning där.
–  Det är ett antal som förhoppningsvis ska komma upp underifrån. Det är viktigt att rida många olika hästar för att utvecklas. Mamma och min familj har alltid stöttat och hjälpt mig. Jag har lärt mig massor av henne, som ung vann hon till och med ponny-SM. Mamma slutade tävla för att mitt ponnytävlande tog så mycket tid. Hon har stöttat med massor av tid, när vi åkte på tävling onsdag och kom hem söndag kväll eller natt. Det är ett lite speciellt liv men det är kul, säger Tilda.

Hinner du göra något annat än att gå i skolan och rida?
–  Nej, det här är mitt brinnande intresse som slukar allt, det finns inget utrymme för något annat och jag saknar heller inte det. Det är det här jag vill men visst tar den här sporten mycket tid. Jag går i skolan inne i Ystad och min skola är toppen, jag har ganska lätt för mig och de är bra med att ge mig ledigt.  De förstår precis men jag har 1,5 timmes resväg enkel väg  till skolan. Nu ska jag välja till gymnasiet och det är svårt, jag vet inte om jag ska gå eller ta något år ledigt för att rida på heltid. Jag lockas lite av att försöka komma utomlands men det vore så roligt att tävla tre juniorår, lägga allt krut där och sedan har en bra plattform inför Young Rider-tiden, funderar Tilda.

Hur många hästar blir det varje dag?
–  Jag rider två hästar innan skolan, går upp vid 5-tiden för att hinna med innan skolbussen går. Sen åker jag skolbuss tillbaka och är hemma vid 16-tiden och rider sedan två till tre stycken till. Sen är det bara kvällsmat och läggdags kvar, annars orkar man inte, säger Tilda, som om det var helt självklart.
–  Tidigare hade jag hästar hos både pappa och mamma men nu har vi samlat dem hos mamma. Vi har ridhus på gården så det går bra att träna även när det är mörkt. Jag träffar pappa så mycket jag hinner och det är han som investerat i Cash In åt mig. Här hemma är det 13 hästar, mest unghästar, och hos pappa är det ett 20-tal unghästar.

Känner du aldrig för att ha ett vanligt tonårsliv med soffhäng och bio?
–  Nej, faktiskt inte. Visst kan det vara tungt ibland när det är mörkt och kallt men det måste göras ett jobb och vill jag nå de mål jag har satt upp så måste jag ligga i.

Vad sätter du för sorts mål för dig själv som du jobbar mot?
–  Som med ponnyn jag red på EM i år Miclas Aristocrat så hade jag inte ens kvalat till Msv B i januari när jag fick frågan från Thomas Fasteus vad jag siktade på. Mitt största mål med honom var att komma med till EM men det kändes nästan dumt att sikta så högt när jag inte ens hade gjort några kval. Folk undrade nog lite. Jag fick kämpa på och vi blev ett ekipage ganska fort, klarade kvalen och blev uttagna till EM. Det var ett otroligt kvitto på jobbet jag gjort. Så är det med alla hästar, det är bara att jobba och kämpa på.
– Mitt högsta mål med Cash In är att ta mig till junior-EM, sen hur lång tid det tar det får vi se men det är det jag drömmer om. Det första jag gör nu är att debutera 1,35 och rida en del kval, kanske kan vi ta oss till Göteborg. Han har all rutin, vi ska bli ett ekipage och vara hela båda två.


Tilda Eldh och Miclas Aristocrat på EM i Vilhelmsborg 2016. Foto: Ridehesten

Finns det fler yngre förmågor som kan räcka ännu längre åt dig?
–  Det finns en, min 5-åring Carlana Z, som jag tror mycket på, hon är jättefin. Vi bytte en ponny mot henne nere i Holland, vi har startat 1,20 nu och hon är alltid felfri. Sen finns det fler yngre som det känns som om det finns mer i men det får tiden visa hur bra de är, berättar Tilda.

Jullov är det nu men inte julledigt, Tilda Eeldh ska ut och rida.


Lite kel hinner man alltid med.

Foto: Privat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden