Sportnytt
13 januari 2017 19:48

Legendaren ”Yogi” förstärker OS-grenarna

Fälttävlanslegendaren Göran ”Yogi” Breisner - som har lett det brittiska landslaget i fälttävlan till stora framgångar - förstärker ledningen i de svenska OS-grenarna i ridsport inför OS i Tokyo 2020.

Legendaren ”Yogi” förstärker OS-grenarna
"Yogi" Breisner har en imponerade meritlista som ledare. Nu engagerar han sig i svensk ridsport igen efter många år i England. Lotta Gyllensten

Svenska Ridsportförbundet berättar i ett pressmeddelande att Göran ”Yogi” Breisner blir Olympic High Performance Manager – rådgivare – till ridsportens olympiska förbundskaptener och samordnare för de olympiska grenarna hoppning, dressyr och fälttävlan.

Han har varit förbundskapten för det framgångsrika engelska fälttävlanslandslaget i många år och har bott i England länge. Vid årsskiftet lämnade han sitt uppdrag och kan nu engagera sig i svensk ridsport, ett samarbete som möjliggörs av SOK, Sveriges Olympiska Kommitté.

– Göran kommer att bli en fantastisk tillgång för oss med all den erfarenhet han samlat på sig under åren, säger Andrea Barth, verksamhetschef sport/tävling och den som initierat kontakterna med Breisner, i pressmeddelandet. 

– Det ger oss möjlighet och utrymme att lyfta nivån hos de olympiska ridsportgrenarna ytterligare mot Tokyo 2020.

Göran ”Yogi” Breisner har också varit aktiv ryttare på högsta internationella nivå. Han har bland andra utmärkelser tilldelats en MBE, Honorary Member of the British Empire, och en hedersutmärkelse för utomordentliga tjänster för ridsporten.

Han träffade de svenska förbundskaptenerna vid tävlingskonferensen i Stockholm i helgen.
– Jag ser fram mot att arbeta för Sverige och tillsammans med förbundskaptenerna. Målet är jag ska vara bollplank och kunna dela med mig av mina erfarenheter. Men det bästa är att jag kan verka i bakgrunden, säger Göran Breisner.
– Jag har följt svensk ridsport hela tiden under min tid som coach i Storbritannien. Så jag vet hur det ser ut. Sverige har ju tagit medalj i varje OS sen Aten 2004.

– Det känns mycket positivt med detta fördjupade samarbete och att vi nu kan knyta till oss en ledare med så stor erfarenhet och kompetens av absolut högsta internationella nivå som Göran Breisner besitter. Han kommer tillsammans med våra tre förbundskaptener kunna ge extra kraft i utvecklingen av våra olympiska grenar mot OS 2020 och långt framöver, säger Carina Skoog, sportchef på Sveriges Olympiska Kommitté.

Läs mer om ”Yogi”.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden