Blogg
30 januari 2013 22:32

2013 – nytt år och nya möjligheter!

Då var det dags att sparka igång den här bloggen igen efter ett lite längre uppehåll.
Det har hunnit hända en hel del sedan december.

För att inte bli alltför långdragen, och för att inte slänga iväg allt för mycket händelser på en och samma gång (man vill ju ha något kvar i händelsebanken tills nästa inlägg menar jag) så tar vi och fokuserar på Landslagsträffen med Seniorlandslaget i fälttävlan under helgen som var. 

Vi träffades under Lördag och Söndag på ett hotell i malmö. Första dagen började med lunch och lite ”come together” i hotellets restaurang innan det var dags att bege sig till vår konferenslokal.

Vår nye förbundskapten, Staffan Lidbeck, inledde med att hälsa alla välkomna och berättade i korta drag om hur helgen och träffen var upplagd. 

Därefter hade vi en gemensam utvärdering av den senaste 4-års perioden med den dåvarande landslagsledningen. Var och en fick berätta hur man upplevt det som varit, vad som varit bra, vad som varit mindre bra och hur man i sådana fall hade önskat att det skulle varit istället, helt utifrån sina egna erfarenheter och ur sitt eget perspektiv. Det var väldigt intressant att höra vad de andra hade för tankar och åsikter, och hur de hade upplevt allt. Själv har jag ju inte varit en del av Seniorlandslaget under alla de 4 åren, men jag har ändå varit en del i det systemet indirekt hela tiden eftersom vi i Ungdomslandslagen även haft dåvarande förbundskapten som landslagsledare. 

Därefter tog Staffan till orda och hade en genomgång kring sitt tänk över förändringar i vårt system, vad han förväntar sig av oss, och vi gick igenom i lite stora drag ett par tävlingar där vi förväntas rida för att kunna vara med och slåss om platser till årets stora mål – EM i Malmö.
Han hade även en genomgång kring våra mål i landslaget, och lite hur vi ska jobba för att uppnå dessa. 

En kopp kaffe och en bensträckare senare var det dags att placera sig i stolen igen för att lyssna på Jens Fredricson som kommit för att hålla föredrag för oss. Jens berättade öppenhjärtigt och medryckande om hur han valt att förändra sin tillvaro på flera olika plan för att optimera sitt liv och sin tävlingskarriär för att uppnå det målet som så många sagt var omöjligt – en start i OS i London. Det var mycket lärorikt och inspirerande att höra vilka delar han fokuserat på, hans upplägg kring förbättring för uppladdning inför tävling, optimering och analysering av alla faktorer på väg till, under och på väg hem från tävling. Efter Jens föreläsning hade jag en del att begrunda och kände mig oerhört inspirerad att lägga ytterligare 200% på att bli bättre.

När Jens föreläsning var avslutad tog Landslagets fysioterapeut för hästsidan vid – Håkan Crantz. Han berättade om olika viktiga saker som vi kan ha med oss i vårt vardagsarbete, och om hur viktig kommunikationen mellan ryttare och eventuella hästskötare i det dagliga jobbet och kring hästarnas dagliga allmäntillstånd är. Det var tur att vi hade penna och papper med oss när vi lyssnade på dessa bägge talare, för det var mycket matnyttigt som sades! I och för sig var en del saker sådant som vi redan visste om, men det skadar aldrig att få höra det mer än en gång.

Så var det dags för dagens överraskning. Det enda vi fått reda på under inledningen av Staffan var att vi skulle promenera en dryg kilometer bort från hotellet till en lokal, och att det kunde hända att man skulle bli lite svettig efter denna aktivitet. De flesta av oss såg ut som frågetecken då ingen räknat med att ha med sig idrottskläder – jag tror flera tänkte som jag – Är det fystester nu ??? Men icke. Ca 1 km bort från hotellet kom vi fram till denna lokal som visade sig vara Laserdome! 😉 

Vi blev indelade i olika lag, och sedan var spelet igång. Det var väldigt roligt, och jag tror att det blev extra roligt när det var elitryttare med riktiga vinnarskallar och som i princip alltid är tävlingsinriktade som tävlade mot varandra. Vi triggade liksom varandra hela tiden, och det kändes som en bra grej för att bygga lite lagkänsla även om vi var delade i två lag. Efter själva laseromgången var det dags för lite olika gladiator-grenar där vi tävlade mot varandra igen, och som avlsutningskläm möttes vi i sumobrottning. En mycket uppskattad upplevelse, och alla var på sprudlande humör på vägen tillbaka till hotellet. Kvällen bjöd på middag och mycket snack innan det var dags att fundera på morgondagen.

Under söndagsförmiddagen hade vi först individuella samtal med Staffan där vi gick igenom tankar kring säsongen, lite mer specifikt för varje häst, och planerade och diskuterad igenom individuella tävlingsupplägg med siktet på EM. Jag tyckte att jag hade ett väldigt givande och bra samtal med Staffe, som han kallas, och fick en väldigt klar bild på vad jag förväntades göra och prestera under året för att komma i fråga till EM. 

De som inte hade samtal satt ihop och snackade om allt från tävlingar och tävlingsplaneringar till gamla minnen från veteraneras upptåg och strapatser under ”stenåldern” 🙂 

Klockan 11 var det dags för lite fika och sedan tog Maria Gretzer – landslagets hopptränare till orda där hon berättade om hur vi skall jobba för att förbättra vår hoppning. Tankar kring upplägg, och även lite diskussion kring våra förbundsträningar som kommer äga rum vid 4 olika tillfällen under våren. När Maria berättat det hon ville framföra tog vår dressyrtränare – Elisabet Lundholm – befälet och berättade även hon om hur vi skall jobba för att uppnå bättre resultat och få bättre dressyrkunskaper. Vi fick även med oss en Teknisk analys över våra tekniska färdigheter som vi skulle precisera. Hon pratade om och beskrev den kravanalys som landslaget har arbetat fram under ett par år, och även denna dag fick pennan gå varm på pappret. 🙂 

Som avslutning på denna träffen åt de som inte hade ett tåg eller flyg att passa en gemensam lunch innan vi alla drog oss hemåt. 

Jag kan säga att jag var oerhört inspirerad och motiverad till att lägga hur mycket krut som helst på min satsning nu, så jag åkte hem och släpade fram en riktig brakövning med gymnastikhoppningsövningar och red mina tre hästar och fokuserade på att verkligen jobba igenom dem och avsluta först när de var riktigt lösgjorda och genomsmorda i kropparna. 
Det är kul att känna sig så motiverad och inspirerad efter en sån här avsutten träff. Jag är också väldigt tacksam för att jag fick vara med och lyssna på dessa intressanta föreläsare – de var verkligen toppen!

Vi hörs igen!! // Hannes 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden