Avelsnyheter
13 mars 20:48

29 unga hingstar godkända av Dansk Varmblod

HingstpremieringTotalt 29 godkända 3-åringar, varav sju utsågs till premiehingstar, blev resultatet av Dansk Varmblods premiering i Herning. Som vanligt dominerade Helgstrand Dressage som ägare till 13 av de godkända, en hopphingst och tolv dressyrhingstar.

29 unga hingstar godkända av Dansk Varmblod
Premiehingsten Elastic (e Escolar-Dimaggio) är en av de många nygodkända 3-åringar som ägs av Helgstrand Dressage. Foto: Pernilla Hägg

När den danska selekteringen av 3-åriga hingstar startade i Herning i helgen, fanns 16 hoppstammade och 34 dressyrstammade hingstar i startlistan.

Hoppdomarna Johnny Hansen, Bo K Möller och Signe Wiese tittade på hingstarna i löshoppningsträning, på fast underlag, i longering och i löshoppning under tre dagar, för att på lördagen välja ut dem som gick vidare till premieringen.

Dressyrhingstarna mönstrades av Claus Hansen, Bjarne Nielsen och Johnny Sörenson, som först såg dem på fast underlag och sedan i lösvisning av gångarterna.

Elva i hoppning

Bland hopphingstarna godkändes elva och två utsågs till premiehingstar.

QuinT Z e Qartz Ask-Diamant de Semilly, är undan ett sto som gått 1,60-hoppning. Nämnden ansåg att han är smidig genom hela kroppen och gav 9 för teknik och 9,5 för kapacitet.

Vasco Ask e Verdi-Clarimo, beskrevs som en hingst som hoppar klokt och kraftfullt. Han fick 8,5 för teknik och 9 för kapacitet. Här finns Stuteri Asks video av hingstens löshoppning i Herning.

Helgstrand Dressage var ägare till en av de godkända hopphingstarna, A’int He Special, som köptes in redan som föl. Anledningen är att hingstens mormor även är mor till hingsten Libertino S, som Andreas Helgstrand ridit UVM i hoppning på.

Quint Z-7945
Quint Z (e Qartz Ask-Diamant de Semilly) var en av två premiehingstar med hoppstam. Foto: Pernilla Hägg

Tysk dressyrdominans

18 dressyrhingstar blev godkända. Bara sex av dem var födda i Danmark, medan elva kom från Tyskland och en från Nederländerna. Fem utsågs till premiehingstar; alla dessa och ytterligare sju godkända ägdes av Helgstrand Dressage.

Elastic e Escolar-Dimaggio, representerar enligt nämnden spännande prestationsblod och lever upp till sitt namn med sin stora elasticitet. Här kan du se Helgstrands video om hingsten.

Fifty-Fifty e Fürst Toto-Royal Classic, har enligt nämnden en otroligt flott modell och rör sig med smidighet, elasticitet och bogfrihet. Helgstrands video.

Åtoftens Jovani e Jovian-Benetton Dream, är maskulin och uttrycksfull samt rör sig smidigt i uppförsbacke, tyckte nämnden.

Vogue e Vitalis-Fidertanz, fick lovord för att vara välrest, högställd och maskulin samt röra sig med en härlig uppförsbacketendens. Helgstrands video.

Opoque e All At Once-Davino V.O.D, betecknades som en riktig ”funktionshäst”, som alltid rör sig mycket smidigt och med särdeles gott påskjut. Helgstrands video.

Svensk mamma

En av de godkända hingstarna är Kleppenhus Vital (e Vitalis) vars mamma heter Icing for U (SWB f -12 e Ampère-Bocelli, uppf Carin Strand, Ugglaprs gård AB, Ängelholm).

Stoet såldes till den norska GP-ryttaren Catherine Rasmussen och gick till final i 7-årsklassen vid unghäst-VM 2019 med Helgstrand Dressage-ryttaren Meike Lang i sadeln. Samma år föddes alltså Vital, som blev till genom embryotransfer.

Icing for You finns kvar i Rasmussens ägo på Stuteri Kleppenhus och väntar i dagarna sitt tredje föl. Catrine Rasmussen äger flera hingstar tillsammans med Andreas Helgstrand, bland andra den tvåfaldige unghästvärldsmästaren Jovian.

Här finns en video från Herning, som Catrine Rasmussen lagt ut på Facebook.

Dags för prov

Alla de godkända hingstarna är nu klara för insyning till Dansk Varmblods 10-dagarstest. Därefter väntar 35-dagarsprov till hösten om hingsten ska få fortsatt betäckningstillstånd.

Men det är inte alla av Helgstrands hingstar som kommer att gå det danska 10-dagarsprovet. I stället har man anmält 16 hingstar till de tyska tvådagarsprovet i april, åtta till Vechta och åtta till Münster Handorf.  Enligt Esben Möller på Helgstrand Dressage är anledningen att många av deras unghingstar ska stå på station i Tyskland och att avelssäsongen redan är i gång där, så det är svårt att avvara hingstarna i två veckor, rapporterar Ridehesten.com.

Godkända dressyrhingstar:

Premiehingstar:

Elastic e Escolar-Dimaggio, uppfödd i Tyskland, ägd av Helgstrand Dressage ApS.

Fifty-Fifty e Fürst Toto-Royal Classic, uppfödd i Tyskland, ägd av Helgstrand Dressage ApS.

Åtoftens Jovani e Jovian-Benetton Dream, uppfödd av Stutteri Åtoften I/S, ägd av uppfödaren och Helgstrand Dressage ApS.

Vogue e Vitalis-Fidertanz, uppfödd i Tyskland, ägd av Helgstrand Dressage ApS.

Opoque e All At Once-Davino V.O.D, uppfödd i Nederländerna, ägd av Helgstrand Dressage ApS.

Övriga godkända:

Don Sarkozy e Don Allegro-Sarkozy, uppfödd i Tyskland, ägd av Helgstrand Dressage ApS.

Svalegårds Hot Driver e Hesselhøj Donkey Boy-Blue Hors Hotline, uppfödd och ägd av Stutteri Svalegård.

Expresso e Escolar-Samarant, uppfödd i Tyskland, ägd av  Helgstrand Dressage ApS.

Blue Hors Fein Star e Blue Hors Farrell-Bon’A Parte, uppfödd i Tyskland, ägd av Blue Hors ApS.

Flashy e Floricello-Ampère, uppfödd i Tyskland, ägd av Helgstrand Dressage ApS.

Blue Hors Flash Dance e For Dance-Dagostini, uppfödd i Tyskland, ägd av Blue Hors ApS.

Feinsten e Franklin, uppfödd i Tyskland, ägd av Helgstrand Dressage ApS.

Joshua e Jovian-Belissmo M, uppfödd i Tyskland, ägd av Helgstrand Dressage ApS.

Borbjergs King DWB e Knock-Out-De Noir, uppfödd av Jørn Frandsen Dahl, ägd av Equi Stallions ApS.

Blue Hors Storm e Sezuan-Tailormade Temptation, uppfödd av Bjarne Skovdal, ägd av Blue Hors ApS.

Åtoftens Springtime e Springbank II VH-Zalando, uppfödd av Stutteri Åtoften I/S, ägd av uppfödaren och Helgstrand Dressage ApS.

Value e Valverde-Floriscount, uppfödd i Tyskland och ägd av Helgstrand Dressage ApS.

Kleppenhus Vital e Vitalis-Ampère, uppfödd och ägd av Cathrine Rasmussen.

Godkända hopphingstar:

Premiehingstar:

Quint Z e Quarz Ask-Diamant de Semilly, uppfödd och ägd av Bækgården Youngster A/S.

Vasco Ask e Verdi-Clarimo, uppfödd och ägd av Stutteri Ask.

Övriga godkända:

Airborn Lox DWB e Action Man Ask Z-Ci Ci Senjor Ask, uppfödd av Stutteri Lox, Joan Arler och Peter Børsen, och ägd av Perto Anlæg ApS.

A’int He Special S DWB e Action Man Ask Z-Cassini I, uppfödd av Sally-Ann och Flemming Schultz, ägd av Helgstrand Dressage ApS.

Bravour Kilen e Bubalu-Heartbeat, uppfödd och ägd av Åse och Henning Urup.

Worres Caballo e Caballero-Baccarat xx, uppfödd av June och Mogens Worre-Jensen, ägd av June May-Worre.

Oreo Brownie H e Diarado-London, uppfödd i Nederländerna och ägd av Katrinelund.

Dolympic Z e Dominator 2000 Z-Cassini I, uppfödd i Belgien och ägd av Lars Kramer.

Kathmandu e Kanango-Chico’s Boy, uppfödd och ägd av Mie Nielsen och Theo de Vos.

Syvhøjegårds Opus 1 e Syvhøjegårds Unforgettable S DWB-Carmargue, uppfödd och ägd av Niels Osterland.

Unik V e Syvhøjegårds Unforgettable S DWB-Cavall Ask, uppfödd och ägd av Ole Christensen.q

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden