Reportage
18 maj 2016 13:00
Ridsportplus

Djupvågsbehandling tar Märta världen runt

Det var av en slump som hästmassören Märta Lindqvist kom in på djupvågsbehandling, men denna nya teknik har nu fört henne till Dubai, England och Tyskland och toppskiktet av ryttare och tävlingshästar. Bland kunderna finns namn som Casall och Unita.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Märta arbetar med massage av både hästar och människor och av en händelse fick hon höra talas om djupvågsbehandling av bindväv, fascian*.
    – Det var via bekantas bekanta, bland dem professorn i medicin Karl E Arfors och eftersom han med sin läkarbakgrund förespråkade djupvågsmaskinen, testade jag den på min egen onda nacke, berättar Märta. Det fungerade bra och jag blev intresserad.

    Detta var för ett par år sedan och sedan dess har det rullat på.
    – Jag var på Falsterbo Horse Show 2014 och demonstrerade maskinen på alla som ville och en av dem som testade var Richard White, Kyras man.
    – Han har också problem med sin nacke och testade först själv, sedan skickade han dit Kyra också. Sedan fick jag komma över till England och gå igenom både dem och deras hästar.

    Behandlar RGB:s hästar
    Det ena ger det andra och efter att även Rolf-Göran Bengtsson fått testa behandlingen är nu Märta engagerad att behandla hans hopphästar regelbundet.
    – Han verkade lite skeptisk i början, men han blev övertygad av resultaten. Nu har det alltmer blivit prio på de finaste hästarna där; Casall, Unita med flera när jag kommer dit.
    – Det handlar inte om att behandla sjukdomstillstånd, utan detta är ett sätt att lösa upp spänningar i rörelseapparaten och få musklerna mjuka.

    Unita Ask är ännu en kändiskund.

    Märta har också varit med hos Jan Brink på Tullstorp när de haft samling för dressyrryttarna där och gick då igenom både ryttare och hästar.
    – Det var väldigt intressant att behandla dressyrhästar som har andra problem än hopphästar eller travare. Det var också bra att behandla både ryttare och häst; någon häst som hade svårt att byta galopp fick mycket lättare för det efter att jag hade behandlat ryttaren.

    Reste till Dubai
    I vintras fick Märta chansen att följa med Maria Hagman Eriksson till Dubai och ta hand om hennes distanshäst MZ Maymoon.
    – Distans var en ny sport för mig, men jag märkte snart att distanshästar är ganska lika travare, som jag har behandlat mycket. Båda hästkategorierna ska bara springa på, men har ofta samlat på sig mycket mjölksyra och får en smärta i fascian.
    – De är tacksamma att behandla. Maria tyckte att hennes häst kändes bättre än någonsin där, så det var väldigt kul.

    I samband med GHS träffade Märta osteopaten George Oduro som har hand om en massa topptävlingshästar och de arbetade lite tillsammans.
    – Vi upptäckte att det är lättare för honom att jobba om jag har kört lite djupvåg på hästarna först, vid ryggkramper bland annat.

    Märta kommer säkert att synas ute på fler stortävlingar framöver.
    – Jag bor långt ute på landet, fem mil från Örnsköldsvik i inre Norrland och har inte alltid så lätt att komma loss, jag har två barn också och det blir en del att pussla samman. Vi får se hur många och vilka tävlingar det blir.


    Ryttaren Annelie Eriksson behandlades också i Dubai.

    *Vad är fascia?
    •Fascia är bindväv och något som alltmer kommer i fokus. Fascian har tidigare mest betraktats som ”fodral” åt musklerna, men det är levande vävnad som till stor del består av kollagen, ett fiberprotein som är både starkt och flexibelt.

    •När fascia stelnar blir musklerna också stela, när den är elastisk blir musklerna mjuka och rörliga.

    •Fascian håller vattnet i små blåsor, man kan likna det vid uppbyggnaden hos en apelsin.

    •Danska veterinären Vibeke S Elbrønd har dissekerat hästar och hundar och kartlagt åtta helkroppslinjer av fascia som visar vilka strukturer som hör samman.
    – Inom veterinärmedicin har vi koncentrerat oss på skelett, muskler och senor och hur de relaterar till biomekanik, säger Vibeke S Elbrønd. Men vi har glömt fasciavävnaden och hur stor påverkan den har på rörelseapparaten.
    Vibeke har gjort en studie på sex hästar där hon har djupvågsbehandlat ena sidan på dem, men hästarna visade sig ha blivit lika mjuka i musklerna på den andra sidan. De blev jämnare. Det kan bero på att fascian påverkat nervsystemet på något sätt.

    •De som är kunniga inom akupunktur säger att helkroppslinjerna av fascia i stort sett stämmer med vad man utgår från där.

    Vad är djupvågsbehandling?
    Det kan sägas vara en förstärkt massagemetod. Djupvågsmaskinen är en pumpande massagekolv som arbetar med mjuka vågrörelser (den slår inte som shockwave) och med varierande frekvens.
    – Den går upp och ner i hastighet och liksom lurar loss spänningar istället för att tvinga dem, berättar Märta Lindqvist. Troligen stimulerar vibrationerna vätska till fascian, så att glidlagret återställs och musklerna blir mjuka.

    Tack vare djupvågsbehandling kan man komma åt spänningar som sitter så djupt att det är svårt att komma åt dem på annat sätt för att kroppens försvarsmekanismer har förhindrat det. Den används inte direkt i området som är spänt och kanske ömt, utan runt om.

    Dopningsmässigt på svenska tävlingar gäller att alla typer av elektrisk apparatur maskiner inte får användas på tävlingsområdet under tävlingsdag. För FEI-klasser gäller andra regler.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden