Sportnytt
8 mars 2017 20:56

Mor och dotter avstängda för tävlan utan mätintyg

Två ponnyer tävlades utan mätintyg under 2016. Förbundet upptäckte det vid en kontroll och nu har Disciplinnämnden beslutat att stänga av en mamma och äldsta dottern.

Mor och dotter avstängda för tävlan utan mätintyg
Påföljden blev avstängning. (Arkivbild tagen i annat sammanhang)

Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd har bestämt att en mor och dotter stängs av efter att två ponnyer tävlats utan gällande mätintyg. Förbundet upptäckte vid en kontroll att ponnyerna tävlade i princip hela förra årets tävlingssäsong utan det mätintyg som krävs.

De anmälde då ponnyernas ägare tillika den ansvariga personen, som är mamman i familjen. Ryttarna som tävlade ponnyerna är hennes två minderåriga barn.

”För tävling på lika villkor”
Mamman har förklarat de uteblivna mätningarna med att hennes arbete är krävande och har förhindrat henne att åka iväg för att mäta ponnyerna. Disciplinnämnden tycker dock inte att det är förklaring nog.

Nämnden konstaterar att “kategoriindelning vid tävlingar på ponny är en sportslig regel som har till syfte att deltagarna ska tävla på lika villkor “ och att den som har grönt kort bör känna till detta.

Den äldsta dottern ha eget grönt kort och hålls därför ansvarig. Den yngre dottern saknar grönt kort och mamman hålls ansvarig för hennes tävlande, och därmed blir det ingen påföljd för den yngre flickan.

Resultaten stryks
Disciplinnämnden konstaterar i sitt beslut att de båda ponnyerna verkligen har saknat giltiga mätintyg och att de har tävlat så pass många gånger utan intyg att ingen annan påföljd än avstängning är aktuell.

Eftersom mamman har haft ansvaret för mätningarna blir hennes straff tuffare. Mamman stängs av i tre månader och dottern i en månad. Under denna tid får de inte  delta “inom ridsport som tävlande, ledare, funktionär eller annat deltagande vid tävling eller annan aktivitet organiserad av Svenska Ridsportförbundet “.

Därtill stryks de båda ponnyernas resultat från 2016.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden