Veterinärt
8 september 2017 08:40
Ridsportplus

Osedvanligt oseriöst – experter sågar tagelanalys

Homeopaten menar att tagelanalysen visar hur hästens "avgiftande organsystem fungerar".
"Det här är ­osedvanligt oseriöst", säger veterinär ­Flemming Winberg som helt avfärdar metoden som påstås kunna hjälpa din häst till bättre hälsa.

Osedvanligt oseriöst – experter sågar tagelanalys
"Det finns ett mönster i hur företagen uttrycker sig och den första varningssignalen är att de berättar allt positivt som vitaminer och mineraler kan göra", säger den amerikanske läkaren som också han är starkt kritisk till tagelanalys som undersökningsmetod. Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Enligt reklamen ska en tagelanlys kunna berätta om hästen har några brister vad gäller mineraler eller andra näringsämnen. 
    Avsaknaden av vetenskap bakom analyserna verkar inte bekymra hästägarna, inte ens att företagen även säljer de fodertillskott som brukar rekommenderas i samband med att man får svar på analysen.

    Tagel innehåller viss information
    Hästens tagel kan innehålla mycket information om det analyseras under standardiserade former. Ur hårrötterna kan man utvinna dna från hårsäckarnas celler och i själva tagelstrået går det att se vad hästen historiskt varit utsatt för, som tungmetaller och toxiner. 
    En studie har kartlagt Przewalskihästars val av grässorter på detta sätt, och nyligen visade en annan vetenskaplig studie att även tidigare upplevd stress kan utläsas i form av förhöjda kortisolhalter i tagel.

    Denna information är som ett arkiv av vad hästen fått i sig tidigare. Det går därmot inte att jämföra med vad de företag som sysslar med hår- och tagelanalyser säger sig kunna hitta. De menar att de kan se hur hästen mår just nu.

    Letar efter samband
    Homeopathuset Söderström i Söderala drivs av homeopaterna Hans och Elisabeth Söderström. De utför analyser av hår från människor och olika slags djur. 
    Ur en handfull tagelstrån från man eller svans på en häst ger de svar på väldigt mycket kring hästens välbefinnande. Thérése Söderström på företaget förklarar:
    – Analysen visar hur det avgiftande organsystemet med lever, njure, tarm och hud fungerar. Om de inte avgiftar normalt kan andra organ bli överbelastade, vilket visar sig på olika sätt. 
    – Det är Hans som utför tagelanalyserna och han kan även se led- och muskelpåfrestningar, vitamin- och mineralstatus, allergier och mental status.
    Bland de samband de påstår sig se är till exempel att första tecknet på störningar i njurarna är att hästen börjar dra på vänster bak.

    Ifrågasatta håranalyser
    Den vetenskapliga evidensen bakom håranalyser har ofta blivit ifrågasatt, men på sin hemsida talar Söderströms om att de inte ställer några anspråk på att vara medicinskt eller vetenskapligt korrekta enligt de normer som finns inom den konventionella medicinen. 

    Ett tagelprov kostar nästan 1 000 kronor och svaret ges per telefon. Ofta får kunderna rådet att balansera upp hästarna genom olika fodertillskott som företaget säljer. 

    Osedvanligt oseriöst
    Flemming Winberg, klinikchef på Evidensia hästklinken Stav, kommenterar Homeopathusets påståenden:
    – Min uppfattning är att det här är osedvanligt oseriöst. Att lever, njure, tarm och hud skulle vara ett gemensamt system för avgiftning känner jag inte till. Lika lite som jag känner till vad på ”olika sätt” innebär.
    – Hans Söderström måste vara omåttligt talangfull och känna till saker som ingen annan vet.

    Andra företag i branschen skickar taglet för analys utomlands. De uppger sig kunna få fram avvikelser och obalanser som kan vara så tidiga tecken på sjukdom att hästen ännu inte fått några symtom. 

    Visar inte hur hästen mår nu
    Vetenskapen säger tvärtom: då tagel växer sakta är även taglet närmast mankammen flera veckor gammalt och kan därför inte visa hur hästen mår just nu.
    Dessutom finns det inte någon standard för hur mycket mineraler och vitaminer som är normalt i tagel.

    Osäkerhet är grunden
    Ofta är det en osäkerhet kring vad hästen egentligen får i sig av mineraler och vitaminer som gör att hästägare skickar in tagelprov.
    Denna osäkerhet driver kvacksalvarnas verksamhet, menar den amerikanska läkaren Stephen Barrett, som driver sajten Quackwatch.
    – Det finns ett mönster i hur företagen uttrycker sig och den första varningssignalen är att de berättar allt positivt som vitaminer och mineraler kan göra i kroppen och alla de hemska saker som kan hända om du inte får i dig tillräckligt.
    – Många påstår att deras produkter erbjuder optimal näring, utan att berätta att en balanserad diet ger detta.

    Samma sak är överförbart till hästar. En välbalanserad foderstat ger hästen vad den behöver. Det kostar knappt 800 kronor att göra en utökad grovfoderanalys som inkluderar de tio viktigaste mineralerna, utförd av ett ackrediterat laboratorium.

    Källa: Hair analysis as an indicator if nutritional status, Harold Hintz, Cornell University, Nutrition Science 2001, www.quackwatch.org

    Den här texten publicerades första gången den 7 september i Ridports pappersutgåva nummer 17-2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden