Avel
8 oktober 2017 16:48

Dags för Vitra att glänsa – vann Breeders med Sandra Carlsson

Breeders 2017(UPPDATERAD) Vitra har stått lite i skymundan, men nu tog hon steget fram i rampljuset. Tillsammans med Sandra Carlsson blev det seger i 6-åringarnas Breeders Trophy för ännu en pärla från Tina Petersson-Lind.

Dags för Vitra att glänsa – vann Breeders med Sandra Carlsson
Sandra Carlsson red Vitra till seger. @RolandThunholm

6-åringarnas Breedersfinal avrundades med en omhoppning med fyra ekipage, som samtliga hade radat upp tre felfria rundor under veckan. Ett tag såg det ut som att Sebastian Numminen och El Qlassico TT (SWB, val, f 2011, e Quintender-El Bundy, uppf Karin och Ove Råhnängen, äg Louise Bodin) skulle segra med sin omhoppningsnolla, men det tyckte visst inte Sandra Carlsson och Vitra (sto, f 2010, e Careful- Corland, uppf/äg Tina Petersson-Lind).


Rakt igenom felfritt och snabbast tid…


…säkrade segern för Sandra och Vitra.

Som sista ekipage ut kapade de tiden med runt 3,5 sekunder och tog hem Breeders Trophy 2017.
– Det är en fantastisk häst, kvick, scopig, har som fjädrar under hovarna, bra tävlingsinstinkt.

Sandra Carlsson öser med rätta beröm över Vitra. De debuterade i augusti för drygt två år sedan och har sedan dess hoppat bland annat Breeders Trophy på Flyinge 2015 och 2016 samt blivit nia i Falsterbofinalen 2016. Dagens BT-seger var den första riktiga fullträffen i de största sammanhangen.

– Det har varit nära så många gånger, så det var himla kul att Vitra fick vinna i dag. Hon är så fantastisk och går nästan alltid med noll eller kanske fyra fel, säger den glada uppfödaren och ägaren Tina Petersson-Lind och framhåller förstås även Sandras insats.

Tina berättar vidare att hon alltid har trott på Vitra, som har varit något av en doldis. Vitra har, som många vet, samma mor (Taursa, e Coralnd-Nimmerdor) som bland andra den internationella storstjärnan Fendi/Fibonacci och den populära hingsten Crusader Ice. Därtill är Vitra själv mor till Valentino (e Diamantino) som just nu är på 50-dagarsprov i Tyskland.

– Vi har vetat hur bra Vitra är, men hon har stått lite i skymundan. Många vet mer om den iögonfallande systern Vera Wang som jag också rider och frågar om henne. På ett sätt är det bra – jag har kunnat jobba på med Vitra i lugn och ro, säger Sandra.
Som fölsto fick Vitra exempelvis inte gå Falsterbo i somras och även nästa år blir lite av ett mellanår då exmeplevis inte LFC-final eller FHS är aktuellt på grund av åldern.
– Ja, nästa år blir det ungefär som i början av det här året. Det är ingen press att ta upp henne i 1,40, säger Sandra.

Silverryttaren Sebastian Numminen stortrivs med El Qlassico som han rider sedan i våras, då han kontaktades av ägarna Bodin.
– Han är stor, säkert 1,80, men så elastisk och försiktig. Han har all kapacitet i världen och är en av de finaste unghästarna jag har ridit, säger Sebastian.

Ekipaget styr vidare mot Elmia och i början av 2018 väntar LFC-finalen på Gothenburg Horse Show.


I Breeders Trophy togs bronsplatsen av Robin Ingvarsson och Cohinoor de Vil (SWB, val, f 2011, Bravour-Cortus, uppf Monika Svensson, äg Måsel AB).


Matilda Pettersson, som tidigare i dag vann 5-årsfinalen, kom nu fyra med Ca Cozé (SWB, sto, f 2011, e Cosmeo-Maraton, uppf Lena och Veine Andersson, äg Matilda Pettersson). Ca Cozé är syster på mödernet med 5-årsvinnaren Herta Beata, och Matilda köpte Camés (e Maraton-Robin Z) två enda avkommor samtidigt direkt från uppfödarna.

Femteplatsen på blott ett tidsfel tog Henrik Tapper och Ariso (SWB, e Casall la Silla-Contender, uppf Viktoria Krantz Tocca, äg Viktoria Tocca)


SWB Stallion Trophy vanns av Gamelus R 1331 (hingst, e Namelus R-Chin Chin, uppf Stal Roelofs, äg Blädde Gård) som gjorde sin andra tävling med Peder Fredricson. Ekipaget avstod omhoppningen eftersom segern redan var säkrad efter tre felfria rundor.

De fem högst placerade 6-åriga hästarna, alltså placerade två till sex då Vitra är ett år för gammal, vann i dag varsin biljett till Lövsta Future Challenge-finalen under Gothenburg Horse Show. Likaså gjorde Peder Fredricson och Gamelus R.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden