StalldoftLuktar det särskilt fränt och starkt i stallet? Då kan det vara läge att se över foderstaten, enligt nya forskarrön.
För mycket protein kan ge kraftig ammoniaklukt
Ammoniak är en färglös gas med stickande lukt och den uppstår när osmält kväve från protein bryts ner i urin och träck. Det finns mycket forskning kring hur stallmiljön påverkas negativt av detta, men inte om grundproblemet – kan man påverka hur mycket ammoniak som uppstår i ett stall? Nu har en grupp amerikanska forskare tittat närmare på detta.
I testet ställde de försökshästarna på tre olika foderstater:
- Låg proteinhalt (dagsranson 10,6 procent råprotein av torrsubstansen)
- Medelhalt (11,4 procent)
- Hög proteinhalt (12 procent)
Testet visade att hästarna som åt fodret med hög proteinhalt utsöndrade mer kväve i sin urin och träck, vilket i sin tur ökar risken för bildande av ammoniak.
– Vår studie är ett steg mot att visa det direkta sambandet mellan protein i fodret och kväveutsöndring, vilket i sin tur kan leda till frisättning av ammoniak och dålig stallmiljö, konstaterar forskningsledaren Jessie Weir.
Källa: Characterizing ammonia emissions from horses fed different crude protein concentrations, J Weir et al. Journal of Animal Science 2017.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på