Dressyr
26 oktober 2011 12:43

Olika rankningregler

Dressyrryttaren Minna Telde har uppmärksammat att hon måste ut och tävla för att jobba sig uppåt i den internationella rankningen efter sin mammaledighet. En stor skillnad mot hoppningen, där man får behålla en del av sina resultat under tävlingsuppehållet.

FEIs dressyransvarige Trond Asmyr har förklarat bakgrunden till de olika reglerna och påpekar;
– Det är inte så att FEI glömde de andra disciplinerna, dressyr och fälttävlan räknar rankning på annat sätt.

Hoppryttarna tjänar in poäng som ackumuleras, för sina starter med flera olika hästar, under en tolvmånadersperiod. Vid ett tävlingsuppehåll för graviditet får ryttaren frysa hälften av poängen för sina 50 bästa starter och behöver därför inte börja om på ny kula.

För dressyrryttare är det däremot de åtta bästa resultaten per häst under en tolvmånadersperiod som räknas, eftersom de flesta ryttare bara har en häst och FEI vill inte introducera ett system som skapar drivkraft åt ryttarna att tävla mer med tanke på hästens bästa. Det är bara när en ryttare är borta ett helt år från internationell dressyrtävling som alla resultat hamnar på noll.

Minna Telde tävlade under VM i Kentucky 2010 och hade sedan tävlingsuppehåll och mammaledigt innan hon startade i Helsingfors i helgen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden