Nyheter
21 september 2018 12:35

Efterlyser hästägare som råkat ut för olyckor med storbalar

ArbetsmiljöMinst fyra personer har avlidit senaste åren vid hantering av storbalar. Nu vill föreningen Säker Arbetsmiljö göra hanteringen säkrare och söker hästägare som drabbats av en olycka i samband med att man hanterat storbalar.

Efterlyser hästägare som råkat ut för olyckor med storbalar
För att göra hanteringen av storbalar säkrare ska en ny skrift tas fram. Foto: Istock/Binnerstam

Enligt föreningen Säker Arbetsmiljö har minst fyra personer i den gröna näringen dött under senaste året i samband med att de hanterat storbalar. För att minska antalet olyckor söker man nu kontakt med bland annat hästägare som haft olyckstillbud i dessa sammanhang.
– Vi vet att det händer en hel del olyckor runt om i landet och det är därför viktigt att försöka förhindra dessa på bästa sätt, säger Stefan Wistrand, arbetsutvecklare på Säkert Arbetsmiljö.

Syftet med undersökningen är att sammanställa ett faktablad som ska handla om hur man hanterar storbalar på ett så säkert sätt som möjligt. Bland annat kommer man ge förslag på hur man kan arbeta riskförebyggande samt ge förslag på åtgärder.
– Tanken är att vi ska vara klara med detta lagom till nyår, säger Stefan Wistrand.

Kan du redan nu ge några tips på vad som är bra att tänka på vid själva hanteringen?
– Se till att ha en bra lyftanordning som är stark och säker. Ställ rundbalen på ett stabilt, upphöjt underlag. På så sätt blir det enklare att ta av plasten och du slipper böja dig lika mycket. Ställ alltid ner balen innan du börjar skära bort plasten.

– Och sist men inte minst… ett balupplag är ingen lekplats, så låt inga barn klättra på balarna, har man otur så kan det ske en olycka.

Alla som har råkat ut för ett olyckstillbud med storbalar uppmanas att kontakta Säker Arbetsmiljö Sverige på telefon 070-985 60 00 eller e-post: info@sakerarbetsmiljo.se. Det går att vara anonym.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden