Världen
2 november 2012 10:40

Harvning påverkar gången

Studier gjorda i Storbritannien visar att hästars gång ändras beroende på om de rids på ett underlag som är nyharvat eller inte.

I två studier har de inblandade forskarna jämfört hästarnas rörelser på ett underlag före och efter ytlig harvning.
 I den ena studien registrerades hästens rörelser genom höghastighetsfilmning i arbetstrav. Det mättes bland annat hur långt hoven gled mot underlaget samt vinkeln i kotan och hasen. Samtidigt mättes underlagets egenskaper på flera ställen på ridbanan med en mekanisk hov. Materialet på ridbanan var en blandning av vaxad sand och gummi. Undersökningen visade att harvning av underlaget ökade ledvinklingarna hos hästarna, bland annat sträcktes kotlederna mer. 

Slutsatsen blir att hästarna ändrar sitt rörelsemönster beroende på underlagets egenskaper.
 

I den andra studien testades underlaget på tio ridbanor före och efter harvning. Dessa ridbanor hade två olika typer av underlag; vaxad sand och gummi eller vaxad sand och fibrer. Undersökningen visade att 
harvningen påverkade de två materialen olika. Vaxad sand och fibrer blev mindre fast och mindre elastiskt men gav ökad friktion. Vaxad sand och gummi blev däremot fastare och fick lägre friktion efter harvning. Denna studie gjordes enbart med en mekanisk hov. 

Forskarna betonar att undersökningen enbart gäller två underlagstyper på få ridbanor, men menar vidare att underhållet och underlaget samverkar i sin påverkan av hästens rörelsemönster. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden