Hoppning
12 februari 2022 21:39

Emanuelsson och Björe vann sista omgången – klart för final i ATG Riders League

ATG Riders LeagueDrottningen av ATG Riders League gjorde det igen – Emma Emanuelsson tog hem 1,50-segern i sista omgången i Borås. Systerdottern Kajsa Björe stod för den vinnande rundan i 1,35-klassen. Därmed är det finalklart i ATG Riders League.

Sista omgången blev en familjeaffär när Kajsa Björe vann 1,35-klassen och moster Emma Emanuelsson tog hand om 1,50-segern. Foto: Roland Thunholm

Efter flera otippade nedslag i lördagens 1,50-heat i ATG Riders League var det på kvällen dags för winning round – och här låg bommarna bättre på plats. Inte minst för drottningen av ATG Riders League, Emma Emanuelsson, som har radat upp pallplatser sedan första omgången i den populära ligan. Senast i Strömsholm tog hon hem segern över både 1,35- och 1,50-hinder.

På lördagen var åtta av tio i winning round felfria och det blev en kamp om hundradelar innan Emma Emanuelsson gick i mål på segertiden 35,60 sekunder tillsammans med sin landslagshäst Stakantura. Jens Fredricson och Markan Cosmopolit gjorde vad de kunde, men gick i mål som god tvåa på tiden 36,02 sekunder. Isabell Bengtsson och Hieke knep tredjeplatsen på tiden 36,11 sekunder.

Victoria Almgren och Hello Kitty de Levee fick dela fjärdeplatsen med Viktor Melin och Atina, efter att bägge ekipagen passerat mållinjen på 36,24 sekunder.

Emma Emanuelsson-stakantura 6 220212 Rt
Emma Emanuelsson och Stakantura visade storform. Foto: Roland Thunholm
Kajsa Björe-copa Cabana 2 220212 Rt
Kajsa Björe och Ballyshan Copa Cabana höll inte igen i svängarna. Foto: Roland Thunholm

Segrare i lördagens winning round över 1,35-hinder var Kajsa Björe som satte en supersnabb och felfri runda tillsammans med Ballyshan Copa Cabana. Tvåa blev Ellen Brunes med X-it medan Emma Emanuelsson kammade hem tredjeplatsen med Centicco Pearl.

Rekordmycket i prispengar

Därmed är det finalklart i ATG Riders League, vilka ekipage som startar i finalen återstår dock att se då flera ryttare har kvalat med fler än en häst. I 1,50-finalen startar de 20 bästa ekipagen enligt poängtabellen efter de sex omgångarna medan 24 ekipage är välkomna i 1,35-finalen.

Emma Emanuelsson, Jens Fredricson, Viktor Melin, Niklas Arvidsson, Py Jägerdén och Marlene Lindblad är sannolikt några av de ryttare vi får se i 1,50-finalen.

Totalfinalen var tänkt att äga rum i Scandinavium men går nu i samband med Kungsbacka Grand Prix den 9-13 mars. I finalen kommer prissumman att vara den högsta hittills som delats ut på en nationell hopptävling. Den totala prissumman blir 590 000 kronor, med 240 000 kronor till segraren.