Sverige
18 februari 2023 09:48
Ridsportplus

Hästägare dömd för djurplågeri: ”Vanvård har skett”

DjurskyddDe fem hästarna fick varken tillräckligt med mat och vatten eller nödvändig vård. Nu får en kvinna i mellersta Sverige till böter och villkorlig dom efter att tingsrätten anser henne skyldig till djurplågeri.

Hästägare dömd för djurplågeri: ”Vanvård har skett”
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: IStock/SophieHarrisPhotography

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ärendet började sommaren 2020 när aktuell länsstyrelse i mellersta Sverige gjorde en oanmäld djurskyddskontroll på kvinnans gård. Detta efter att myndigheten fått in en anmälan om att det fanns magra hästar där.

    Fem av de sju hästarna på gården bedömdes vara mycket magra, och veterinär kallades till platsen kort efter länsstyrelsens kontroll. Det är dessa fem hästar domen gäller.

    De fem magra hästarna var mellan 16 och 28 år och två av dem avlivades på ägarens initiativ och när det gällde övriga tre hästar förelades ägaren att se till att de fick tillräckligt med mat och vatten samt den vård de behövde. Det handlade bland annat om brister i tand- och hovvård.

    Åtalades förra året

    Kvinnan som ägde hästarna åtalades för brott mot djurskyddslagen i maj 2022, och åtalet gällde en tidsperiod från ungefär en månad innan länsstyrelsens kontroll i juli 2020.

    Den inblandade veterinären vittnade under rättegången om att det han såg hos hästarna är sådant som uppkommer efter en tid av vanvård. Det handlade bland annat om sår, fula hovar och tänder och pälsavfall.

    Tingsrätten anser att det är klarlagt att hästarna inte har fått rätt omvårdnad och skötsel under den aktuella perioden: ”Det är utrett att vanvård har skett genom
    att XX har brustit i tillsynen genom att inte ha gett tillräckligt med foder eller inte gett foder av tillräckligt god kvalitet.
    Enligt tingsrätten är det anmärkningsvärt att utifrån de, även för en lekman vad gäller hästar, uppenbart synliga tecken på ohälsa som hästarna har uppvisat att XX inte har tillkallat veterinär. Enligt tingsrättens bedömning finns det ingen tvekan, utifrån den åberopade bevisningen, om att var och en av hästarna utsattes för ett lidande med en inte endast obetydlig intensitet och varaktighet och att detta lidande var otillbörligt.”

    Villkorligt och böter

    Tingsrätten ger nu kvinnan villkorlig dom och 60 dagsböter för brott. mot djurskyddslagen.

    Hästägaren har erkänt brott genom oaktsamhet gällande en av hästarna. Hon har gällande de andra hästarna förnekat djurplågeri och brott mot djurskyddslagen och menar att hon inte har utsatt dem för något lidande.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden