Sverige
1 mars 2023 12:11
Ridsportplus

Veterinärklinik blandade ihop röntgenbilder

SkadeståndskravPonnyn fick okej på röntgenbilderna och familjen gick då vidare med köpet. När ponnyn sedan blev halt visade det sig att veterinärkliniken tittat på fel bilder. Nu krävs kliniken på skadestånd.

Veterinärklinik blandade ihop röntgenbilder
Ponnyn visade sig ha ett fel som fanns innan köpet. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Våren 2020 köpte en familj i Skåne en ponny via ett försäljningsstall i Sverige. Ponnyn kom från Tyskland och med ponnyn kom röntgenbilder som granskades av en veterinärklinik. Utlåtandet blev att det var en ”väldigt fin ponny” och att allt på röntgenbilderna låg inom ”normala gränser”. 

    Två år senare blev ponnyn halt och behandlades av en veterinär på en annan klinik. Vid återbesöket frågade veterinären om det fanns några röntgenbilder varpå ägaren till ponnyn skickade över bilderna som hade legat till grund för utlåtandet på besiktningen. Dagen efter meddelade den behandlande veterinären att ponnyn led av spatt i båda bakhasorna, och ifrågasatte hur detta hade kunnat missas vid besiktningen.

    Köparen kontaktade då försäljningsstallet och hänvisade till konsumentköplagen, som ger stöd för exempelvis häv av köp eller omleverans. Säljarens förslag var att ponnyn skulle skickas tillbaka till Tyskland och att köparen kunde få tillbaka en liten del av köpesumman. Köparen kontaktade då en advokat som menade att det var den besiktigande veterinärkliniken som hade gjort fel.

    Hade aldrig köpt ponnyn

    Köparen kräver nu via Allmänna reklamationsnämnden, ARN, ett skadestånd från veterinärkliniken, där man vill ha tillbaka köpesumman på 90 000 kronor plus övriga kostnader som familjen haft för veterinärkostnader och ett andra röntgenutlåtande. Det sammanlagda skadeståndskravet ligger på 150 000 kronor.

    Veterinärkliniken i fråga menar att de inte har något ansvar och hävdar att familjen har informerats om att det finns ”röntgenfynd”. Detta har familjen inget minne av, då man i sådana fall inte skulle ha gått vidare med köpet.

    Nyligen återkopplade kliniken med att man har ”blandat ihop” röntgenbilderna med en annan ponny/häst, och att familjens ponny egentligen inte var godkänd i besiktningen. Samtidigt vill försäkringsbolaget inte betala ut några pengar då artrosen redan var långt utvecklad vid köpet i maj 2020.

    ”Artrosen/spatt fanns redan vid besiktningstillfället, går inte att missa detta utifrån röntgenbilderna, vilket andra veterinärer och instanser som granskat bilderna också menar, även vårt försäkringsbolag, Agria, är av samma uppfattning. Hade vi fått ett korrekt utlåtande, att ponnyn led av artros vid besiktningen hade vi aldrig gått vidare med köpet”, skriver ponnyägaren i sin motivering till ARN.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden