Sverige
2 mars 2023 15:47
Ridsportplus

Veterinär varnad efter att häst förlorade synen

FelbehandligHästen hade grava skador på båda ögonen när den kom till specialistsjukhuset. Nu tilldelas veterinären som behandlades hästen dessförinnan en varning efter att han behandlat hästen på felaktigt sätt alldeles för länge.

Veterinär varnad efter att häst förlorade synen
Hästen var troligen blind på båda ögonen när den kom till UDS. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det var i november 2020 som en häst kom in till UDS, Universitetsdjursjukhuset i Uppsala, med kronisk uveit, en inflammation i ögats druvhinna, en smärtsam och successiv destruktion av ögat och tilltagande synnedsättning.

    När hästen kom till UDS var förloppet långt gånget. Hästen var blind på höger öga och sannolikt även på vänster öga. Den bedömdes ha mycket ont och var avmagrad, och den avlivades samma dag av djurskyddsskäl.

    Anmälde till länsstyrelsen

    UDS anmälde därefter fallet till länsstyrelsen i det län i sydöstra Sverige där den 78-årige veterinären var verksam. Veterinären gick först inte att nå, och när det senare blev en tillsyn fanns inga journaler tillgängliga angående fallet, men veterinären ansåg inte att han handlat felaktigt och hävdade att han rekommenderat avlivning av hästen.

    Saken gick vidare till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård, men veterinären besvarade inte anmälan så det enda som fanns att tillgå var anmälarens påståenden om felaktigheter. Någon journal fanns inte heller.

    Han borde i ett mycket tidigare skede ha remitterat hästen till specialistvård, och hans underlåtenhet att göra så har utsatt djuret för onödigt lidande.

    Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård

    Ansvarsnämnden konstaterar att om ett djur med ögonskador inte får korrekt vård tillräckligt snabbt kan detta få allvarliga konsekvenser för djuret. Veterinären har inte behandlat hästen i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. Han borde i ett mycket tidigare skede ha remitterat hästen till specialistvård, och hans underlåtenhet att göra så har utsatt djuret för onödigt lidande.

    Förde ingen journal

    Vidare har han underlåtit att föra journal vid behandlingen av hästen. Han har således utfört det veterinära arbetet på ett mycket bristfälligt sätt. Felgreppet och underlåtenheten har varit så allvarlig att han ska tilldelas en varning.

    Det finns också två andra pågående ärenden mot samma veterinär, ett som handläggs av kammarrätten i Jönköping, liksom en utredning hos Jordbruksverket som kan leda till ytterligare en anmälan gällande veterinärens yrkesutövning.

    Att ansvarsnämnden delar ut varningar hör till ovanligheterna. Av 33 påföljder som delades ut 2022 var merparten den lindrigare påföljden erinran, medan en var en varning, en veterinär fick sin legitimation återkallad, och en annan fick tre års prövotid.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden