Dressyr
27 april 2013 16:45

Langehanenberg ny dressyrdrottning

(Uppdaterad 16.30) Det kröntes en ny dressyrdrottning i Scandinavium när världscupfinalen avgjordes i Grand Prix Kür. Adelinde Cornelissen fick ge sig för tyska Helen Langehanenberg.

Langehanenberg ny dressyrdrottning
Helen Langehanenberg och Damon Hill NRW.

Tre svenskar fanns med i finalfältet, där Tinne Vilhemson Silfvén/Don Auriello stod för den bästa insatsen och slutade fyra. Patrik Kittel/Scandic hade ett fint program och blev sjua, medan Minna Telde/Santana slutade tia.

Resultat

Läs mer

Uppdatering under Grand Prix Kür:
Efter att de första fyra ekipagen har ridit leder norska Lillann Jebsen med Pro-Set, på 71,679 procent.
Därefter dröjde det till startnummer 8, Sidsel Johansen från grannen Danmark, innan Jebsen fick maka på sig. Johansen kammade hem 75,393 procent med Schianto. Men hon blev snabbt nerputtad av italienskan Valentina Truppa med Fixdesign Eremo del Castegno, som leder på 79,696 procent när det är dags för kort paus.

Minna Telde rider kür till pampig musik av Queen. I första piaffen blev det missar, där Santana inte riktigt ville komma igång. Det blev bättre i de resterande piafferna men sedan kom en större miss i bytena i vartannat som drog ner procenten.
Den svarte hingsten visade fin ökad trav och galopp, och bjöd på svårigheter som galopp in på medellinjen, för att gå direkt ner i piaff, därefter galopp igen på medellinjen och sedan ännu en piaff. Resultatet blev 74,107 procent och en tredjeplats efter tio ekipage.

Se Minna Teldes ritt här.
Hör vad Minna Telde sa om sin ritt här. 

Danska Anna Kaspzrak visade upp en fin Donnperignon som bland annat bjöd på byten i vartannat på mittvolten. 77,857 procent blev resultatet och en andraplats efter Valentina Truppa.

Patrik Kittel hade sin Scandic i fin form i küren till musik av Depeche Mode. De inledde med fin passage och visade mycket fin piaff och övergångar där emellan. Dubbla galopppiruetter och piaffpiruett var några av svårigheterna, och tvära galoppsaxar. 
Skritten drog ner betyget, precis som missen i bytena i varje, och resultatet 78,393 procent räckte till en andraplats efter Truppa. Det fanns stora skillnader i betygsättningen mellan de sju domarna – slutresultatet varierade mellan 74 och 80 procent.

Se Patrik Kittels kür via SVT här. 
Hör vad Patrik Kittel säger om sin ritt här. 

Tyska Isabell Werth gjorde bland annat piaffpiruett med enhandsfattning på sin Don Johnson, och belönades med 80,429 procent – ny ledare i klassen.

Vinnaren från torsdagens Grand Prix, tyska Helen Langehanenberg, visade upp sin vackre Damon Hill NRW. Hingsten var helt med på noterna och var väldigt uttrycksfull i sina rörelser. Även om det blev några taktmissar i början och lite dåligt tryck i bak i piaffen, blev resultatet rejäla 88,196 procent och ny, solklar ledare.

Tinne Vilhelmson Silfvén kom in på banan med Anton, Don Auriello, och bjöd på två galoppiruetter på medellinjen med enhandsfattning, med byten i varje däremellan. Piaffen hade lite dåligt tryck och Anton kröp ihop i formen, men rörelsen belönades ändå med sjuor och åttor i sammanfattningen.
Även i Tinnes fall var domarna oense och hennes resultat pendlade mellan 79 och 88 procent från de sju domarna. 82,661 procent blev totalen och en andraplats med två ekipage kvar.

Edward Gal, tvåan från Grand Prix, var som oftast säkerheten själv och hans Glock’s Undercover är uttrycksfull och lyhörd för pilotens hjälper. Med tior för bland annat piaffen och övergångarna mellan piaff och passage slutade Gal på 84,446 procent och är ny tvåa när endast Adelinde Cornelissen återstår.

Med en Parzival som inte såg spöken i varje hörn gick det nu bättre för regerande mästaren Adelinde Cornelissen. Fuxen gör fantastiskt uttrycksfull piaff och belönades med en tia. Men det räckte inte hela vägen för holländskan den här gången, utan hennes 86,214 procent placerade henne som tvåa efter Langehanenberg.

Onlineresultat

SVT Play sänder dressyren live
Även SVT1 sänder dressyren på tv.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden