Världen
4 november 2013 19:29

Avlivade fel häst

En norsk hästägare får begränsad ersättning sedan myndigheten Mattilsynet avlivat hennes islandshäst av misstag.

Hästägaren fick besked att omedelbart komma och hämta en valack som fanns uppstallad på en gård, där myndigheten genomförde en större kontroll på hösten 2012. Ägaren, som inte hade tid att komma själv, informerade Mattilsynet att hennes häst var en svart valack men eftersom hon inte sett hästen på länge uppgav hon att den hade bläs. När hennes medhjälpare kom till gården fick de en häst som stämde på den felaktiga beskrivningen – och som dessutom var ett sto. Den rätta valacken var däremot avlivad.

Hästägaren begärde 30 000 norska kronor i ersättning som avslogs av Mattilsynet eftersom hon lämnat felaktiga uppgifter om hästen. Hon överklagade till norska jordbruksdepartementet och har nyligen fått besked om att hon ska få 12 500 kronor i ersättning. Departementet anser att skulden för förväxlingen ligger både på hästägaren och på Mattilsynet och ger ägaren halva den summa som hästen anses vara värd. Det skriver ATL med norska tidningen Nationen som källa.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden