Dressyr
15 november 2013 13:55

Tinne trea i GP

Ett litet men mycket starkt startfält möttes i kvalet till lördagens kür. Tinne Vilhelmson Silfvén var enda svensk på banan med Don Auriello och blev tredjeplacerad. Det blev en överlägsen tysk seger med Helen Langehanenberg och Damon Hill NRW.

Tinne trea i GP
Tinne Vilhelmson Silfvén med Don Auriello, arkivbild från Odense Kim C Lundin kim@witnet.se

Med bara fjorton startande i FEI Grand Prix 2009 var det ett decimerat startfält med få utländska ryttare och Tysklands bästa ekipage på plats.

Isabell Werth med sitt piaffproblembarn El Santi, kallad ”Ernie”, tävlade valacken internationellt för andra gången på  en längre tid. Hennes avstängning träder inte i kraft så länge ärendet väntar på att tas upp i skiljedomstol. Piaffen kommer förmodligen inte att bli Ernies starkaste rörelse på lång tid än, men det gick i alla fall utan helt stopp och missförstånd. 75,298 procent.

Jessica von Bredow-Werndl med hingsten Unee B red sitt andra världscupkval här och fick 70 procent för en jämn och fin uppvisning, ett av Tysklands kommande ekipage.

Schweiziska Marcela Krinke-Susmejl var överlycklig efter sin världscupdebut i västeuropeiska ligan med danskfödde Smeyers Lazander(f -01 e Splos Landtinus-Lebensmann). De har tidigare tagit poäng i Lipica och Wroclaw och med 71,298 procent i Stuttgart är det en av deras hittills bästa resultat.

Marcela slog därmed Österrikes Victoria Max-Theurer som med Eichendorff fick 71,19 procent. Det är Victorias andra häst, Augustin är den som gett henne med ranking-poäng hittills.

Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello gick ut i sista startgruppen, ett verkligt getingbo av tyska landslagsryttare. Som alltid präglas Tinne och ”Anton” av stor harmoni och det är de små fina hjälperna som regerar. Clipmyhorse-kommentatorn Kim Kreling var förtjust men poängen räckte ändå inte till att slå Isabell Werth/El Santo. Om 2014 års version av Grand Prix gällt med koefficient för piaff hade slutresultatet sett annorlunda ut. 75,191 procent.

Kristina Sprehe hade lite problem med att komma in på banan med en bångstyrig Desperados FRH men väl där arbetade den svarte hingsten på. 74,191 procent.

Holländska Patrick van der Meer på Uzzo gjorde en stabil ritt med fin, luftig passage, men med någon miss i galoppbyten. 73,851 procent. Hemmaekipaget Fabienne Lütkemeier på D’Agostino FRH landade strax etfter Tinne på 74,404 procent.

Storfavoriten Helen Langehanenberg red runt en avspänd Damon Hill NRW som gjorde allt enligt regelboken, förutom ett litet missförstånd de sista stegen före den avslutande halten. 83,383 procent gav dock ändå en överlägsen seger framför tvåan Isabell Werth.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden