Dressyr
1 april 2014 18:25

Charlotte i Spanien

Den svenska dressyrens mesta TV-kändis just nu heter Charlotte Haid-Bondergaard, tisdagkvällar syns hon och Rasmus Haid-Bondergaard i SVTs ”Ryttareliten”. Till vardags ser det likadant ut som tidigare, hårt jobb och tävlande för att höja sin och hästarnas nivå.

Charlotte i Spanien
Roberto des Frettes och Charlotte i Herlsingborg i november 2013. Kim C Lundin kim@witnet.se

Under fem veckor har Charlotte varit med sina två topphästar ute på tävlingsturné, först i franska Vidauban och sedan i Barcelona. Med på resan var påläggskalven Roberto des Frettes, hästen som Charlotte provrider i de aktuella avsnitten av programmet, och Triviant som då stod under hot om försäljning på grund av problemen på tävling.

Men Charlotte ger inte upp, inte i första taget, hon är en kämpe och envis så istället har hon och Rasmus löst upp knutarna med Triviant.
– Han ska gå utomhus, det fungerar mycket bättre för oss, våra bästa resultat gör vi där, konstaterar Charlotte.

Problemen som skildras i tv-programmet är delvis förbi och under tre veckor i Vidauban och två i Barcelona har resultaten varit stabila och gått uppåt.

Den spanska tävlingen var uppdelad på en CDI3*-tour första helgen och en CDI4*-tour. Den stora touren arrangerades för första gången och var ett mycket större evenemang än vad Charlotte förstod på hemmaplan.
– Det var först när jag kom dit som vi insåg att detta var träningstävling för hela franska och spanska landslaget, berättar Charlotte.
– I CDI4*-klasserna red vi för sju internationella domare och en JSP, Judges Supervisory Panel, precis som det blir på VM. –Det blir både annorlunda och hårdare bedömning när domarna sitter bortre kortsidan också.

Startfälten var därför gigantiska i den stora touren med mellan 40-50 starter i klasserna. Charlotte och Triviant tog sig till küren i både Vidauban och Barcelona och lämnade ingen klass utan placering. Med OS-ryttare som Edward Gal på sin säkre oldie Interfloor Next One, Hans-Peter Minderhoud på Glock’s Tango, Carl Hester på sin blivande topphäst Dance with Wolfes och franska Jessica Michel med OS-hästen Riwera de Hus var det rejäl konkurrens.
– Det var otroligt nyttigt att tävla under de här formerna och jag är faktiskt otroligt stolt över vårt resultat, vi har tävlat flera dagar i sträck mycket jämnt, menar Charlotte.
– Mest glad är jag för att Triviant är så fräsch, pigg och fin, supermotiverad och med på noterna nu, vi är ett team.

Med Roberto des Frettes har Charlotte ridit klasserna precis under Grand Prix som heter Intermediare A och B. Det har blivit placering i varje start med bra procent.
– Ändå väntar jag på den där felfria ritten ännu med båda två, det är svårt att sätta men vår lägsta nivå är mycket bättre nu och båda hästarna har fått positiv kritik från domarna, berättar Charlotte

Nu blir det internationella tävlingen i Hagen i slutet av månaden, fram till dess tränar hon och njuter av att vara hemma på Kronekulla med familjen.
– Lastbilsliv i fem veckor gör att jag längtar hem till mina barn, alla hundarna, hästarna, katterna och inte minst min egen säng, skrattar Charlotte som snorar lite.
– Vem har tid att bli sjuk på tävling, det går ju inte?

Charlotte och Triviants resultat i Barcelona
CDI3* GP  tia  på 68,01 procent, etta Wilton/Super Nova II, 0,5 procent till femte plats och 42 startande
CDI3* Kür fyra på 72,18 procent, etta Michel/Riwera de Hus
CDI4* GP  åtta på 68,77 procent ,etta Gal/Interfloor Next One, 47 startande i klassen
CDI4* Kür sexa med 70,38 procent, etta Gal/Interfloor Next One, femton startande i küren


Triviant på banan i Barcelona Foto:Pedro Godinho

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden