Dressyr
19 april 2014 18:08

Valegro-vinst igen

Första påskägget: världscupdressyr i Lyon. Väntad seger till Charlotte Dujardin med Valegro. Tinne Vilhelmson Silfvén och "Anton" blev välförtjänt fjärdeplacerade.

Valegro-vinst igen
Vinnande Valegro med Charlotte Dujardin Kim C Lundin kim@witnet.se

Världscupen i dressyr har startat i Lyon med amerikansk kick-off med Tina Konyot på danskfödde Calecto V.

Uppdaterades löpande (senaste ekipaget överst)

Mikala Münter Gundersen och My Lady hade inte ett lätt jobb, det är svårt att följa efter världsmästaren men den danska duon gjorde ett bra jobb på sin nivå. Det mörkbruna stoet är väldigt rörlig och visar fin ökad trav, skolor men blir lite mer platt i galopparbetet. De levererade på den nivå de brukar göra i USA och fick 69.429 procent.

Mästarnas mästare heter Valegro och han rids av Charlotte Dujardin. Även om de bara leker runt i detta kval så är det underbart att se. I dagens ritt blev det en liten malör i andra piaffen och publiken drog efter andan. Men superduon var omedelbart tillbaka i sin mjuka uppvisning igen. Procenten gick till 87.014 procent.

Bukowsk(SWB), efter Briar och uppfödd av Erik Magnusson, tog sin koreanske ryttare säkert runt banan. Dong-Sean Kim från Korea tränar för Hubertus Schmidt och är i världscupfinal för allra första gången och senare i år är VM målet. De visade fin ökad trav och säkra bytesserier som var lite hetsiga. Som många Briar-avkommor har Bukowski lätt för piaff,  taktfast och fina höga diagonala lyft men helheten bedömdes hårt, inte ens 65 procent.

Van the Man började fint tillsammans med Ceasar Parra men bestämde sig sedan för att det fick räcka. Den svarta valacken var mycket nära att backa ut ur arenan men ryttaren fick honom på andra tankar. Programmet kunde genomföras men poängen blev därefter. På väg ut ur arenan var et dags för backväxel igen och Parra hade klara problem med att ta sig ut ur arenan.

Jessica von Bredow-Werndl med Unee BB gjorde en fin och avslappnad ritt sånär som på en rejäl hicka i inledningen till byten i varje. Trots det lyckades Jessica få kontroll och komma tillbaka och göra femton byten i varje. De första provisoriska poängen såg mycket märkliga ut och ekipaget stannade på 72.70 procent och JSP kommer garanterat att titta på delmomenten eftersom två domare låg nästan åtta procent ifrån varandra. Ändrat till 72.686 procent, alltså inga direkta korrigeringar av JSPn.

Hans-Peter Minderhoud hade lite för mycket tryck på Glock’s Johnson och det resulterade i en del spänningar. De lyckades inte få till samma fina runda som de fick i Neumünster och stannade på 73,80 procent.

Tillbaka efter ett mindre strömavbrott…

Isabell Werth och El Santo har kommit igen efter hot om avstängning och valackens piaffproblem. Idag fungerade piaffen bra men Isabell höll sig till få steg för att inte utmana ödet. Procent 74.186.

Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello gjorde en mjuk och harmonisk ritt utan särskilt mycket tryck idag. Travökningar och slutor är som allra vackrast när Tinne och ”Anton” gör dem men piaffen hade svagt bekbenslyft idag. Bra resultat på 75,086 procent.

Tyska regerande titelinnehavaren Helen Langehanenberg hade det lite arbetsamt med Damon Hill NRW. Hingsten var mindre arbetsvillig och Helen fick driva rejält, speciellt piaffen var inte av riktigt sin vanliga kvalité.De gjorde till och med halt flera meter före rätt punkt  Helheten avgör dock alltid och ekipaget fick över 83 procent.

Holländaren Edward Gal är inne för att avancera på rankingen med Glock’s Undercover. De satte en så gott som felfri ritt med tre verkligt taktfasta piaffer på stället och fina piruetter. Mycket prydligt och korrekt, belönat med 79,957 procent (preliminärt).

Danielle Heijkoop och Kingsley Siro hade en spänd uppvisning där den imponerande rörlige svarte valacken låg alltför hårt i handen. Han blev stundtals kort i halsen och hade inte riktigt sin vanliga säkra utstrålning. Det räckte ändå till en temporär ledning med 72.857 procent.

Från Ryssland kommer Inessa Markulova som rider valacken Mister X, en högställd och långbent herre. De visade fantastiskt fin piaff och till största delen ett trevligt travprogram. I galopp stördes bilden av att Inessa lutade sig framåt allt för mycket.

Marcela Krinke Susmelj med Smeyers Lazander var inte riktigt på deras ordinarie nivå och Lazander såg oregelbunden ut på vänster bak.

Den store Come Back II-hingsten imponerade med mjukhet och fina piruetter, ekipaget var en trevlig bekantskap med mycket harmonisk ridning. Deras procent kändes jämförelsevis låga på 70,443 procent.

 

 

Live-resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden