Världen
11 augusti 2014 13:19

McLean vill revolutionera dressyrbedömningen

Beteendeforskaren Andrew McLean föreslår att den traditionella bedömningen av dressyr ska ersättas med betyg för hur hästen tagit till sig träningen. En sådan träningsskala skulle skapa bättre villkor för sporthästens inlärning och välmående.

McLean presenterade upplägget i samband med ISES-konferensen i Århus den gångna helgen. Han menar att införandet av en mer hästbaserad bedömningsskala, där principerna för inlärning, Principles of Learning Theory in Equitation finns med, skulle ge en hållbar utveckling av hästsporten.

Inlärningsprinciperna har tagits fram av ISES och innehåller åtta punkter. Undvikande av konflikt, att hästen är självbärande och att ryttaren undviker att ge flera hjälper samtidigt – vilket skapar förvirring hos hästen – hör till de bärande punkterna. Liksom att nosgrimman ska vara så löst spänd att den inte döljer hästens eventuella uttryck för konflikt.

McLean påpekade att dagens bedömning av dressyr enbart i begränsad omfattning stämmer överens med vetenskap. Bedömningarna är istället uttryck för en subjektiv poängsättning från domarna och det kan förekomma avvikelser upp emot 30-40 procent för samma prestation. Han har tagit fram ett första förslag till en alternativ bedömningsskala. Denna kan objektivt och direkt ses i hästens uppträdande, då den utgår från ett mer empiriskt synsätt på inövade reaktioner hos hästen och kan kallas en träningsskala.
– Denna skala skulle ge domarna möjlighet att skilja på framgång och fel i träningen, menade McLean, som anser att en sådan skala både skulle bli mer precis och rättvis och få en positiv inverkan på hästarnas välfärd.
Om dressyrvärlden instämmer återstår att se.

Här hittar man The Principles of Learning in Equitation.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden