Världen
19 september 2014 07:19

Människor sprider gångartsgen

Människan har spridit en muterad gen som ger mjuk och behaglig gång till hästar över hela världen. Detta visar ny forskning av Animal Genetics.

Forskningen har letts av Dr Leif Andersson på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Teamet har undersökt hur genen DMRT3, som kontrollerar hästens rörelser, har spridits.

Efter att ha tittat på nästan 4 400 hästar av olika raser i olika världsdelar, kom teamet fram till att det handlar om en genetisk mutation som har spridits över hela världen av människan. Den muterade genen ger en hästen en gång som är behaglig för ryttaren. Ett av de tydligaste exempeln är den latinamerikanska rasen Paso Fino som bär på den muterade genen till hästan 100 procent. Det påstås att rasens gång är så smidig och bekväm att ryttaren enkelt kan hålla ett fullt glas vin i handen utan att spilla.  

Läs mer

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden