Hoppning
18 juni 2015 08:43
Ridsportplus

Nu står Flecu i fokus

När VM-hästen Cafino såldes stod Flecu beredd att ta över tronen hos Alexander Zetterman. Deras första placering i femstjärnig 1,60 visade att den forna 7-årschampionat-vinnaren är klar för uppdraget och nu väntar fler stortävlingar.

Nu står Flecu i fokus
Nu är Flecu förstahäst på Springfield Farm och njuter av uppmärksamheten, inte minst på prisutdelningarna.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Efter framgångar som GP-seger i Falsterbo och VM-semifinal såldes Alexander Zettermans Cafino till USA i vintras. Då tog tronarvingen Flecu (valack f -04, e Hip Hop-Flamingo, uppfödare Caroline Jacobsson) steget upp till positionen som förstahäst på Springfield Farm efter fem år tillsammans med Alexander. 

    – Jag har alltid vetat att han är bra och gett honom den tid han behövde. Vi har tagit det stegvis framåt och nu är Flecu absolut redo för de största klasserna, säger Alexander.

    I Sopot första helgen i juni visade Flecu att ryttarens känsla stämmer. Först var de näst bästa svenska ekipage i FEI Nations Cup. Ett par dagar senare tog de sin första placering i femstjärnig Grand Prix 1,60 på omhoppningens näst snabbaste tid med ett nedslag.

    – Jag har jobbat länge med Flecu, sedan han var sex år. Då är det extra skoj när det går såhär bra på den högsta nivån, säger Alexander.

    Flecu har tidigare radat upp framgångar på snäppet lägre höjder, som GP-seger i Wellington och internationella placeringar i Falsterbo. Bakom det ligger ett strategiskt arbete som tog vid redan när Flecu köptes som unghäst av Mats Håkansson i Karlshamn. Han såg potentialen trots att valacken sades vara strulig och satsade på att ge den unga Flecu rätt utbildning och matchning. Det gav resultat och 2010 hoppade Flecu unghäst-VM med Emma Odervall, just innan Alexander tog över. Året därpå vann det nya ekipaget sjuårschampionatet i Falsterbo och Flecu blev återigen uttagen till unghäst-VM.  Bit för bit har de sedan klättrat mot världseliten.

    – Det här är fantastiskt. Nu är Flecu lika bekväm på 1,60 som han var på 1,50 förra året. För varje tävling blir han fortfarande lite bättre, säger Mats Håkansson som numera äger Flecu ihop med Springfield Farm.

    Fram till Cafinos försäljning var Flecu främst andrahäst. Perfekt för tronarvingens del enligt ryttaren.

    – Det var en bra matchning med Cafino. Då fick Flecu hoppa de största tävlingarna utan att gå de svåraste klasserna, men nu vid elva års ålder är han klar för det, säger Alexander och tillägger att Flecu dessutom är en härlig häst att arbeta med.

    Mats håller med och framhåller att Flecu är som gjord för den internationella hoppvärlden.

    – Han är en extrem tävlingsindivid och gillar livet med flygresor, främmande boxgrannar och nya stall. Flecu vet precis när det har gått bra på en tävling och bara njuter av uppmärksamheten på prisutdelningen med spetsade öron mot publiken, säger Mats. 

    Fler äventyr väntar runt hörnet. Härnäst är de uttagna till det femstjärniga Nations Cup-meetinget i Rotterdam och i kalendern finns även Falsterbo Horse Show på den skånska hemmaplanen.  Som bekant kommer därpå ett EM och nästa år ett OS. Vilka ekipage som får förtroendet i mästerskapen återstår att se och därtill kan försäljningar ske snabbt i hästbranschen. Hästägare Mats konstaterar att de flesta hästar egentligen alltid är till salu till rätt bud, med låter säker på att teamet ska fortsätta ihop.

    – Även om det har funnits intressenter på Flecu sedan han var sju år jobbar vi vidare långsiktigt tillsammans, precis som vi har gjort hela tiden, säger Mats.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden